« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
17 MILIJUNA ČLANAKA

Wikipedia proslavila 10. rođendan

Wikipedia, najveća internetska enciklopedija, proslavila je u subotu svoj deseti rođendan na prigodnoj svečanosti u svom sjedištu u San Franciscu

Više o

Wikipedia

,

Jimmy Wales

,

10. rođendan

"Sjećam se tog prvog dana", rekao je pokretač enciklopedije Jimmy Wales. "Pritisnuo sam tipku 'edit' i napisao 'Halo, svijete'. To je bio početak Wikipedije i svega što je nastalo iz nje", kazao je, prenosi Hina. 

A Wikipedia danas ima 17 milijuna članaka na engleskom jeziku. Svaki se dan dodaje 1100 novih. Iako je doslovce svakome dopušteno da dodaje ili mijenja sadržaj enciklopedije, časopis "Nature" je još 2006. objavio da je točnost Wikipedije vrlo blizu Encyclopedije Britannice.

Wikipedia danas tvrdi da ima dobar sustav kontrole koji blokira većinu "vandala" koji pokušavaju upisivati zlobne ili netočne podatke. Također surađuje s 12 svjetskih sveučilišta kako bi povećala točnost svojih članaka.

Tvrtka se oslanja na 100 tisuća redovnih suradnika koji besplatno i svakodnevno objavljuju članke na 270 jezika. Godišnji proračun Wikipedije iznosi oko 20 milijuna dolara na godinu, a u uglavnom se prikuplja donacijama.

16.01.2011. 09:31:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh