« Film
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
AUKCIJA

Wellesov Oscar za "Građanina Kanea" prodan za 5 milijuna kuna

Kipić Oscara koji je Orson Welles dobio za scenarij "Građanina Kanea" prodan je na dražbi za 861.542 dolara, što je 4,95 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Više o

Oscar

,

Sotheby's

,

aukcija

,

Orson Welles

,

Građanin Kane

Statua Oscara koju je Orson Welles dobio za scenarij "Građanina Kanea", koji se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, na aukciji je prodan za 861.542 dolara (4,95 milijuna kuna), četiri godine nakon prvog neuspješnog pokušaja prodaje, javlja Hina.

Oscar za najbolji scenarij dodijeljen 1942. godine, jedini koji je dobio "Građanin Kane", na dražbi u newyorškom Sotheby'su prije četiri godine nije uspio postići "rezervnu" cijenu koju je zahtjevao prodavatelj. Tada se očekivalo da će biti prodan za najmanje oko milijun dolara.

Iako s tragovima vremena, statua Oscara, koji je ovoga puta prodavala aukcijska kuća Nate D. Saunders iz Los Angelesa u ime neimenovanog prodavatelja, imala je najnižu prihvatljivu cijenu na 600 tisuća dolara. Ponude na aukciji pristizale su iz cijelog svijeta.

"To je svjedočanstvo popularnosti Orsona Wellesa i njegova najvećeg djela Građanina Kanea", rekao je u izjavi Nate D. Saunders, vlasnik aukcijske kuće.

Ovaj Oscar ima i vlastitu priču dostojnu hollywoodskog filma. Welles ga je izgubio, ali se statua ponovno pojavila nakon njegove smrti 1985. godine. Jedan filmaš, koji je tvrdio da mu ga je Welles dao kao neki oblik isplate, dao ga je na aukciju 1994. godine.

Wellesova kći Beatrice je podnijela tužbu protiv njega i dobila je na sudu vlasništvo nad statuom, ali kada ju je ona pokušala prodati 2003. godine nju je tužila Američka akademija filmskih znanosti i umjestnosti, koja nagrade dodjeljuje.

Naime, Akademija je 1950., kako bi spriječila prodaje uručenih Oscara, u ugovor uvela stavku koja je dobitnicima zabranjivala prodaju bilo kome osim Akademiji za jedan dolar. Nakon parnice, Beatrice je ipak dobila pravo na Oscara, a prodala ga je kalifornijskoj neprofitnoj oprganizcaiji Dax Foundation a ta ga je organizacija neuspješno pokušala prodati na aukciji 2007. godine.

Nekoliko Oscara dodijeljenih prije 1950-tih posljednjih je godina već prodano na aukcijama. Tako je Oscara za najbolji film koji je 1939. godine dobio "Zameo ih vjetar" svojedobno kupio Michael Jacskon za milijun i pol dolara.

21.12.2011. 18:10:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh