« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
YES WE SCAN

Washington i dalje želi špijunirati Berlin

Washington navodno, kako izvještavaju njemački mediji, i dalje želi prisluškivati njemačke političare pa je potpis ugovora o međusobnom povjerenju upitan

Yes we scan, deal with it!
Yes we scan, deal with it! (Arhiva)
Više o

Berlin

,

Washington

,

špijunaža

,

NSA

Pregovori između dvije zemlje, započeti nakon izbijanja afere o prisluškivanju (NSA), kako piše njemački list "Süddeutschen Zeitung" i kako prenosi medijska kuća "Norddeutscher Rundfunk" (NDR), mogli bi biti prekinuti. Njemačka vlada skoro da više i nema nade da će sporazum biti postignut, prenose ovi mediji. "Nećemo dobiti ništa", citira "Süddeutschen Zeitung" predstavnike njemačkog pregovaračkog tima. SAD se prema tim navodima čak protivi i obustavi prisluškivanja članova njemačke vlade i obnašatelja političkih funkcija.

U proteklim mjesecima je Bijela kuća već umanjila njemačku nadu kada je riječ o sporazumu o nešpijuniranju. Predstavnici vlade američkog predsjednika Baracka Obame dali su naslutiti da američke tajne službe ne razmišljaju ozbiljno o međusobnom ugovoru o nešpijuniranju.SAD odbacuje sporazum

List "New York Times" je u prosincu 2013. izvijestio da je Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost, Susan Rice, Berlinu stavila do znanja da Washington ni u kojem slučaju ne želi u slučaju Njemačke napraviti presedan. Jer, ukoliko bi Njemačka bila posebno tretirana kada je riječ o sporazumu o neprisluškivanju, onda bi se ista želja probudila i u drugim zemljama.

Bruxelles kritizira američke akcije prisluškivanja

Prema navodima novina "Süddeutsche Zeitung" i rtv-postaje NDR, američke tajne službe navodno nisu spremne na bilo kakve ustupke. Tako se na primjer SAD protivi objaviti od kada je prisluškivan mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

Washington također ne daje ni informacije o tome jesu li ili će biti prisluškivani i drugi visoki njemački političari. SAD odbija i zahtjev njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka da se njemačkim stručnjacima omogući pristup jednoj američkoj postaji za prisluškivanje u Berlinu, koja se kako se pretpostavlja, nalazi na gornjem katu veleposlanstva na Pariser Platz-u.

Europski parlament je objavio izvještaj o istrazi akcija prisluškivanja koje je činila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA). U tom izvještaju se ne kritizira samo američka tajna služba, već i europske tvrtke i vlade.

Nijemci razočarani

U Njemačkoj tajnoj službi (BND), koja je opunomoćena za vođenje pregovora s SAD-om, vlada veliko razočaranje. Predsjednik BND-a Gerhard Schindler je navodno rekao da je, s obzirom na trenutno stanje, bolje odustati od pregovora.

Vlada u Berlinu nije željela davati nikakav komentar o pisanju novina. "Savezna vlada vodi razgovore s američkim partnerima kako bi postavila novu osnovu za suradnju tajnih službi", rekla je jedna glasnogovornica. Ona je navela da povjerljivi razgovori i dalje traju. Prošlog tjedna je američki predsjednik, nakon višemjesečne službene stanke, nazvao njemačku kancelarku i pozvao je da dođe u Washington. Merkelova je prihvatila poziv.

U kancelarskom uredu se nadaju, navodi se u medijskim izvještajima, "da će se u iduća tri mjeseca ipak postići sporazum".Nakon prvih pozitivnih signala Berlin je zapravo računao s brzim završetkom pregovora, piše "Süddeutsche Zeitung". S američkom stranom je u kolovozu postignut "usmeni sporazum", prema kojem "neće biti međusobne špijunaže, ekonomskog uhođenja i povreda nacionalnog prava". "Amerikanci su nas prevarili" , citira ovaj list jednog visokog njemačkog državnog službenika.

Piše: Belma Šestić/DW
14.01.2014. 17:21:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh