« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
ULAGAČI NA OPREZU

Wall Street čeka detalje planova za poticanje gospodarstva

Analitičari očekuju zadržavanje indeksa na niskim razinama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Burza

,

ulaganja

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

S&P 500

,

Wal-Mart

,

burzovni indeksi

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks potonuo 5,2 posto, na 7.850 bodova, najnižu razinu od 20. studenoga prošle godine. S&P 500 indeks pao je, pak, 4,8 posto, na 826 bodova, dok je Nasdaq indeks izgubio 3,6 posto, zaronivši na 1.534 boda.

S&P 500 indeks trenutačno je oko 10 posto viši nego u studenom prošle godine, kada je pao na najniže razine u posljednjih 11 godina, koje se smatraju dnom aktualnog 'tržišta medvjeda'.

Prošloga se tjedna puno očekivalo od plana američke vlade za sanaciju banaka, kojim bi se trebalo od banaka otkupiti loša potraživanja i potaknuti kreditiranje građana i kompanija. No, nastup ministra financija Timothy Geithnera nije impresionirao ulagače i uvjerio ih u sigurnost financijskog sektora.

"Razočaran sam nedostatkom detaljnijih objašnjenja. Vjerujem da će vlada ovoga produženog vikenda puno raditi na tom i drugim programima jer shvaća da tržištu treba iznijeti detalje", kaže Scott Wren, strateg u Wachovia Securities.

U ponedjeljak se na Wall Streetu ne radi, jer se u SAD-u obilježava Predsjednički dan. U srijedu će predsjednik Barack Obama predstaviti program subvencioniranja hipotekarnih kredita kućevlasnicima koji bi mogli kasniti s plaćanjem rata i stoga ostati bez kuća.

I dok ulagači čekaju iz Washingtona vijesti o detaljima planova za oživljavanje gospodarstva, analitičari kažu da će smjer cijena dionica kratkoročno ovisiti o dnevnim vijestima, te da će vodeći indeksi na Wall Streetu vjerojatno testirati niske razine dosegnute u studenome prošle godine.Zajedno sa 787 milijardi dolara vrijednim poticajnim mjerama, koje je u petak Kongres konačno prihvatio, i planom za sanaciju bankarskog sustava, vrijednim do 2.000 milijardi dolara, taj bi program, kažu analitičari, mogao pridonijeti izvlačenju američkog gospodarstva iz recesije.

Ovoga se tjedna očekuju i poslovni rezultati nekoliko velikih kompanija, premda je vrhunac sezone objave poslovnih izvješća prošao. Među ostalim, poslovne rezultate ostvarene u proteklom tromjesečju objavit će Wal-Mart.

Procjenjuje se da je najveći svjetski trgovački lanac ostvario manju dobit po dionici nego godinu dana prije, premda dosadašnji podaci pokazuju da je Wal-Mart u aktualnoj recesiji imao bolje rezultate od konkurencije.

Ova sezona poslovnih rezultata obilježena je velikim gubicima i otpisivanjem dugovanja banaka, što je natjeralo kompanije na otpuštanja radnika, a mnoge i na smanjenje procjena daljnjih poslovnih rezultata.

Analitičari su stoga smanjili svoje procjene prihoda i dobiti kompanija za prvo i drugo tromjesečje, pa sada predviđaju da rast zarada neće uslijediti prije četvrtog ovogodišnjeg kvartala.

Uz to, mnoge su kompanije odustale od objava prognoza budućih poslovnih rezultata, što analitičarima otežava rad.

"Kako su mnoge kompanije odustale od prognoza budućih rezultata, analitičarima će biti teže procjenjivati zarade kompanija, pa ćemo u iduće sezone objave poslovnih rezultata ulaziti s manje jasnoće", kaže Paul Nolte, direktor investicija u tvrtki Hinsdale Associates. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 13:16:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh