« Svijet
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
STVARNO?

Wall Street diže ruke od Donalda Trumpa

Investitori su dugo bili skloniji republikancima. Ali, američki predsjednik Donald Trump je proigrao taj bonus - u korist Joea Bidena. A to se odražava i na visinu novčane pomoći predsjedničkim kandidatima

Trump je out?
Trump je out? (Arhiva)
Više o

Wall Street

,

Donald Trump

Dugo su Wall Street mučile samo dvije brige u vezi s predstojećim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedni su se bojali kaotične predaje vlasti ako bi američki predsjednik Donald Trump izgubio izbore i dovodio u pitanje izborne rezultate. Drugi su se bojali pobjede demokrata koji bi svojom strogom gospodarskom politikom mogli u opasnost dovesti rast tečaja američkih dionica.

Dugo je izgledalo da Wall Street jedino želi ponovni izbor Donalda Trumpa. Njegova bilanca uspjeha na tržištima je nedvojbeno bila velika. Tako je S&P500, najveći i najvažniji burzovni indeks u Americi, od Trumpovog preuzimanja dužnosti porastao za 50 posto - i to unatoč pandemiji. I Dow Jones i Nasdaq su stalno slavili nove rekorde.

Nasuprot tomu američko gospodarstvo još uvijek stenje pod teretom krize. Niti Trump ima pod nadzorom koronavirus niti je drugi konjunkturni paket na vidiku. Izgleda da se zato od njega ne okreću samo birači, kako pokazuju ispitivanja javnog mnijenja. Ni američki investitori Trumpu više ne daju podršku.

Promjena raspoloženja investitora

„Tržišta ne samo da se trenutno klade na Bidena nego se nadaju pobjedi demokrata", kaže Nigel Green, osnivač i šef financijske konzultantske tvrtke deVere Group. Za inače konzervativni Wall Street to je prilično neobična promjena razmišljanja. Biden, istina, obećava milijardske investicije u američko gospodarstvo, ali istovremeno želi veće poreze i više regulacije tržišta. „Obično pobjeda demokrata znači negativne posljedice za tržišta, ali ovih dana ionako ništa nije normalno", kaže Green.

Investitori više ne vjeruju u Trumpa

Ono što investitori sada trebaju jesu stabilnost i sigurnost, kaže Chris Myers, predsjednik financijske konzultantske tvrtke Signum Global Advisors. „Ljudi su jednostavno iscrpljeni", izjavio je on za radio-postaju NPR. Točno je da su tržišta dionica dosegla nove rekorde, ali Wall Street je sit Trumpovog načina vladanja. „Teško je donositi srednjoročne ili dugoročne odluke o ulaganju kapitala ako se ne zna koju će sljedeću odluku donijeti Bijela kuća."

29.10.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh