« Nogomet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
VOODOO

Vudu ritualima za pobjedu Brazila

Vudu svećenik u Rio de Janeiru želi zastrašiti kletvom Bastiana Schweinsteigera i ekipu uoči utakmice protiv Brazila.

Može li vudu pomoći Brazilu
Može li vudu pomoći Brazilu (Wikipedia)
Više o

SP Brazil 2014

,

vudu svećenik

,

Brazil Njemačka

Bastian Schweinsteiger i njegovi kolege iz njemačke nogometne reprezentacije ne samo da u polufinalnoj utakmici protiv Brazila (8.7.) imaju posla s Hulkom, Oscarom i vrlo agresivnom obranom, nego i s "višim silama".

Kako bi navijači Selecaa i dalje mogli sanjati o šestom naslovu svjetskog prvaka, jedan vudu svećenik iz Rio de Janeira će njemačke zvijezde izvrgnuti kletvi. Tako bi Brazil trebao ući u finale i bez superzvijezde Neymara.

"Uzimam vodeće igrače i vezujem im noge kako ne bi mogli trčati", kaže Helio Sillman. Dakako da Sillman to ne misli doslovno. Umjesto toga on ispred svoje trgovine "World od Orixas" na sjeveru Ria, prepunoj potrepština afro-brazilskih nacionalnih manjina, sklapa vudu lutkice najvažnijih igrača protivnika.

Svojim miljenicima pak šalje "snagu i energiju" uz pomoć Orixa, boga vjere Macumba i drugih religija, koje povezuju rimokatoličku i afričke vjere. Sillman potom unutra stavlja još i amajliju kako bi "neutralizirao negativna raspoloženja", kristal i sunce kako bi "sačuvao energiju" i jednu ogrlicu, kako bi štitila njegove igrače Selecaa.Njegov oltar je mala pravokutna kutija, koja nalikuje nogometnom stadionu. Ritual je isti prije svake utakmice: Sillman prvo upali četiri svijeće u nacionalnim bojama zemlje i stavi ih u kutiju. Potom unutra stavlja i lutke.

Niti uoči četvrtfinala protiv Kolumbije Sillman se nije odrekao ovog rituala. I dok se njegova kletva nad Jamesom Rodriguezom pokazala učinkovitom, čak ni Sillman nije mogao spriječiti ružni faul nad Neymarom a potom i odlazak superzvijezde sa SP-a.

No Schweinsteiger, Thomas Müller ili Manuel Neuer nisu baš impresionirani time.No, svećenik i dalje vjeruje u svoje čaranje: "Zvijezde poput Neymara doduše jesu važne ali važna je i sreća. I tu ja ulazim u igru." Utjecaju njegove magije svjedoče, prema Sillmanovim riječima, igrači Hrvatske, Meksika, Kameruna i Čilea, koje čuva u keramičkoj zdjeli. "To su četiri momčadi koje je Brazil izbacio s natjecanja", kaže Sillman. Pritom udara lutke i pritišće im lica na tanjur kako bi ih probio. "Tako zastrašujem protivničke momčadi ouči utakmice," kaže Sillman.

Piše: I. Zrilić (SID, ks, rd)/DW
08.07.2014. 09:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh