« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
ISPROBAJTE

Vrući čaj sjajna je stvar

Ljubitelji kave premašuju obožavatelje vrućeg čaja, ali samo šalica vrućeg čaja s kofeinom dnevno povezana je s manjim rizikom od glaukoma

Dajte čajevima priliku...
Dajte čajevima priliku... (Pexels)
Više o

glaukom

,

čaj

,

vrući čaj

Vrući čaj može učiniti puno više od samo vas zagrijati: pijenje jedne šalice dnevno  može smanjiti rizik od pojave glaukoma, navodi se u novoj studiji.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su svakodnevno pili topli čaj imali čak 74 posto manji rizik od dijagnosticiranja glaukoma, u usporedbi s onima koji nisu pili čaj, navodi se u studiji objavljenoj u British Journal of Ophthalmology.

Glaukom je vodeći uzrok gubitka vida i javlja se kada se unutar oka stvara pritisak. Taj pritisak može oštetiti vidni živac i uzrokovati gubitak vida ili sljepoću. Slučajevi ovog ozbiljnog stanja oka rastu diljem svijeta, navodi se u studiji. 

Nova otkrića pokazuju da bi promjene u načinu života mogle pomoći u sprječavanju gubitka vida od glaukoma. 

Istraživači su otkrili da ljubitelji kave premašuju obožavatelje vrućeg čaja, ali samo šalica vrućeg čaja s kofeinom dnevno povezana je s manjim rizikom od glaukoma. To je vrijedilo i kad su uzeli u obzir i da li netko puši ili ima dijabetes, što oboje može utjecati na rizik od glaukoma, navodi se u studiji.

Zanimljivo, iako je studija pokazala vezu između vrućeg čaja s kofeinom i rizika od glaukoma, rezultati nisu pokazali sličnu povezanost između vrućeg čaja bez kofeina i glaukoma. Moguće objašnjenje za ovo otkriće jest da čajevi koji sadrže kofein imaju više antioksidansa od onih bez kofeina.

01.01.2018. 11:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh