« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina i 1 mjesec
8 BRZOPOTEZNIH - Damir Bajs

Vrijedni Česi spašavaju sezonu

Ministar uvjeren u zaradu od preko 7 mil. eura
Ministar uvjeren u zaradu od preko 7 mil. eura (Duje Klarić/CROPIX)
Više o

turizam

,

Damir Bajs

1. Čini se da u Hrvatsku dolaze sve siromašniji gosti. Možemo li s takvim turistima prijeći brojku od očekivanih sedam milijuna eura zarade?

Činjenica je da preko 60 posto stranih gostiju u Hrvatskoj ima visoko obrazovanje, shodno tome i više prihode, što se logično nadovezuje na činjenicu nove kvalitete u hrvatskom turizmu, odnosno sve većeg broja, primjerice hotela i marina visokih kategorija, sa 4 ili 5 zvjezdica, čija ponuda je skuplja i mora se platiti. S takvim gostima možemo pričati o ostvarenju naših očekivanja.

2. Hoće li nam Česi, Mađari i Slovaci spasiti sezonu?

Neće, jer niti ne trebaju budući da ima preko 50 nacija koje ljetuju na Jadranu,  ali će kao vrijedni gosti pridonijeti sezoni.

3. Njemačka tv-kuća Kabel 1 objavila je prilog s Hvara u kojem tvrde da nam je ponuda precijenjena i nekvalitetna.  Smatrate li da su pretjerali?

Na loše primjedbe trebamo reagirati, jer je takva reportaža i takav pojedinačni slučaj štetan za cijelu branšu, ali zasigurno ne predstavlja pravi odraz kvalitete hrvatskog turizma.

4. Koji segment turizma držite najrazvijenijim, a koji zahtijeva  promjene?

Temeljem velikih ulaganja u hotelijerstvo neprekidno se diže kvaliteta, ali i drugi segmenti kao što su marine i kvalitetna ponuda naših putničkih agencija. Promjenu na bolje očekujemo kod autokampova te u privatnom smještaju.

5. Hotelijeri i analitičari sve glasnije upozoravaju da turizam zbog politike jake kune trpi gubitke. Planirate li sastanak s guvernerom Rohatinskim?

Što se tiče politike tečaja, neovisnost Hrvatske narodne banke je neupitna, ali u dubinsku analizu sektora turizma stavili smo, na prijedlog struke, i taj problem.

6. Krešimir Bubalo će tužiti HTZ i Niku Bulića jer su u promidžbenom spotu Baranju smjestili u Mađarsku. Tko će odgovarati zbog toga?

Zbilja je neprihvatljivo da u bilo kojoj prilici kartom Hrvatske ne budu obuhvaćeni svi njezini dijelovi pa tako i Baranja. Okolnosti zbog kojih je do toga došlo ćemo utvrditi.

7. Pisalo se da ne govorite nijedan strani jezik. Smeta li vam to kao ministru?

Učio sam njemački 10 godina, a što se tiče engleskog imam položene ispite u školama za strane jezike, no ne smatram da mogu dovoljno tečno i gramatički ispravno govoriti te jezike.

8. S kime ćete i gdje provesti godišnji odmor?

S najbližima u Srimi. 

Piše: Piše: Antonela Nižetić-Capković
31.07.2008. 18:30:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh