« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

Vranjičani se guše u azbestu

Fotografija vijesti
Više o

Salonit

,

azbest

,

Vranjic

Stanovnici Vranjica već su najmanje godinu dana izloženi tri puta većoj količini azbesta u zraku nego što je dopušteno standardima Svjetske zdravstvene organizacije, izvještava HTV koji je u posjedu alarmantnog istraživanja.

Usprkos tome, nitko od odgovornih već godinu dana Vranjičane nije izvijestio da udišu ili su udisali otrovni zrak. Analizu zraka naručio je Institut građevinarstva Hrvatske, a sve je platila država, no rezultati analize nisu javni.

Poznato je da se u Vranjicu nalazi tvornica Salonit, koja je i glavni krivac za povećanu koncentraciju azbesta u zraku.

Analizu kakvoće zraka u Vranjicu HTV je pokazao ravnatelju Hrvatskog zavoda za toksikologiju Franji Plavšiću, koji ističe kako je teško prognozirati posljedice kad se ne zna vrijeme izloženosti.

Lovro Grgić iz Udruge za zaštitu okoliša Barbarinac tvrdi da je negiranjem rezultata Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja direktno ugrozilo stanovništvo.

Ministarstvo zaštite okoliša zasad negira postojanje završnog izvješća iz travnja 2007. godine. U priopćenju ističu kako je sporna i granična količina azbesta u zraku, opasna za zdravlje ljudi. ‘Kako ne postoje ni kod nas, ni u inozemstvu zakonski propisi o graničnom sadržaju azbesta u prašini s obzirom na zdravlje, procjena ugroženosti atmosfere u naselju Vranjic izrađena je na temelju jednog članka objavljenog na znanstvenom savjetovanju o azbestu’, stoji u priopćenju.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade na kojoj se raspravljao o kakvoći zraka u Hrvatskoj slučaj Vranjica nije spomenut ni jednom riječju. Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović - Dropulić izvijestila je da je u Hrvatskoj kakvoća zraka  najlošija u Zagrebu, Sisku, Kutini i Rijeci. (METRO) 

08.05.2008. 23:06:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh