« Znanost
objavljeno prije 12 godina
BON VOYAGE

Voyager 1 se javio s ruba Sunčevog sustava

Lansiran pred trideset i pet godina, Voyager 1 na putu je napuštanja Sunčevog sustava kao prva ljudska tvorevina koja je dospjela tako daleko

Voyager 1 brodi po Mliječnoj stazi
Voyager 1 brodi po Mliječnoj stazi (NASA)
Više o

Sunčev sustav

,

Voyager 1

,

zlatna ploča

Kako smo uvijek u potrazi za dobrim starim vremenima i kvalitetom koja nadmašuje današnju, evo nam jednog sjajnog primjera. Voyager 1, sonda lansirana još 1977. godine u svrhu istraživanja plinovitih planeta upravo se javila bazi na Zemlji.

Trenutno se nalazi na samom rubu Sunčevog sustava, 18 milijardi kilometar od Zemlje i uskoro će ući u međuzvjezdani prostor. To će biti povijesni trenutak, jer je Voyager jedini objekt napravljen ljudskom rukom koji je otišao toliko daleko.

Blizanac Voyager 2 nešto je bliži Zemlji, na udaljenosti od 14 milijardi kilometara, no i on napreduje prema rubu Sunčevog sustava. Fascinantno je da je izvor energije na Voyagerima radio-termalni generator koji radi na bazi termalne energije radijacije izotopa kojem je rok trajanja istekao odavno, no i dalje radi i omogućava emitiranje nalaza Voyagera.

Sretan put, putniče, i nadamo se da će zlatna ploča koja sadrži poruke ljudske rase naći nekog sposobnog odslušati Brandenburške koncerte Johana Sebastiana Bacha.

16.06.2012. 10:48:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh