« Znanost
objavljeno prije 12 godina
NEVJEROJATNO OTKRIĆE

Arheolozi pronašli ostatke Ivana Krstitelja?

Na malenom bugarskom otoku pronađen je relikvijar na kojemu se spominje ime Ivana Krstitelja, te sadržava kosti muškarca iz 1. st. s Bliskog istoka

Fotografija vijesti
Više o

arheološki nalaz

,

grobnica

,

ruševine

,

kršćanstvo

,

Ivan Krstitelj

,

manastir

Kada su arheolozi prije dvije godine tvrdili da su u ruševinama manastira na malenom bugarskom otoku u Crnom moru pronašli ostatke kršćanskog sveca Ivana Krstitelja, stručnjaci su s razlogom bili skeptični, no rezultati karbonskog datiranja podupiru fantastično otkriće.

Naime, istraživanje je pokazalo da kosti datiraju iz 1. stoljeća, što odgovara vremenu za koje se vjeruje da je Ivan Krstitelj živio i djelovao.

Kada se tom novom nalazu dodaju ostala otkrića poput rezultata DNA analize koji su pokazali da je riječ o muškarcu s Bliskog istoka te natpisima na kamenom relikvijaru koji prevedeni s grčkog kažu "Bože, spasi svojeg slugu Tomasa. Za sv. Ivana, 24. lipanj", onda je jasno vjerovanje da je uistinu riječ o Ivanu Krstitelju.

Iako ovi dokazi ne potvrđuju da je riječ o Ivanu Krstitelju, oni također i ne opovrgavaju njegovo postojanje.

Relikvijar je pronađen prije dvije godine u ruševinama manastira na otoku Sveti Ivan koji se nalazi u Crnom moru blizu lučkog grada Szopol na jugu Bugarske.

Uz Bugarsku, brojne mediteranske zemlje tvrde da posjeduju posmrtne ostatke Ivana Krstitelja, uključujući Tursku, Crnu Goru, Grčku, Italiju i Egipat.

15.06.2012. 12:46:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh