« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NEDOPUŠTENA DJELA

Vojnici i specijalci u Oluji nisu činili zločine

Izjavio je to bivši časnik Vojne policije Ivan Jurić pred Haaškim sudom te dodao kako nije osobno vidio niti dobio informacije o zločinima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš/CROPIX)
Više o

Oluja

,

ratni zločini

,

Ivan Jurić

Po njegovim riječima, vojska i specijalci su činili manja kaznena djela te nije mogao potvrditi ni opovrgnuti da su za to znali njihovi zapovjedici, uključujući i optuženog generala Antu Gotovinu. "Dobio sam par informacija da pripadnici oružanih snaga ili osobe u dijelovima odora ili bez uniforme čine radnje koje nisu dopuštene. Nisam dobio informaciju da su počinjena neka velika kaznena djela", rekao je brigadni general Jurić koji je u kolovozu 1995. bio bojnik u Upravi VP-a.

Jurić je kao svjedok suda odgovarao na pitanja Alphonsa Oria, predsjedavajućeg raspravnog vijeća u slučaju "Gotovina, Čermak, Markač", o događajima iz razdoblja od 3. do 13. kolovoza koje je, po zapovjedi načelnika Uprave VP-a Mate Laušića, proveo u bivšem sektoru Jug radi koordinacije rada 72. i 73. bojne VP-a te VP-a i civilne policije.

Upitan da pojasni što misli pod "nedopuštenim djelima", svjedok je naveo slučajeve u kojima su "pojedine osobe" imale stvari, robu, stoku za koje nisu mogli dokazati da pripadaju njima, za razliku od težih djela poput ubojstava i težeg kršenja vojne discipline.

Jurić, današnji zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan, rekao je da je zbirna izvješća o djelovanju vojnih policajaca na terenu svakodnevno slao samo u Upravu VP-a, ali ih je prema uobičajenoj praksi trebao dobivati i najvišerangirani zapovjednik HV-a u sektoru Jug.

Na pitanje suca Oria je li se to doista događalo, Jurić je odgovorio da ne zna, ali kaže da je to bila ustaljena prodecura pa nije imao potrebu provjeravati provodi li se u djelo.

Jurić je potvrdio da su vojni policajci dobivali zapovijedi suoptuženog Ivana Čermaka, tadašnjeg zapovjednika Zbornog mjesta Knin, ali tvrdi da su se one odnosile samo na zadaće koje ionako pripadaju u djelokrug rada VP-a.

Suca Oriea zanimalo je i zašto Jurić u svojim izvještajima o događajima u Kistanju 9. kolovoza nije spomenuo pljačku i palež kuća te nedisciplinu hrvatskih vojnika, o čemu postoje pisana izvješća hrvatske Sigurnosno-informativne službe te UN-a.

"Vijeće je zbunjeno... Biste li nam pomogli riješiti ovaj misterij?", pitao je Orie Jurića koji je ustrajao u tvrdnji da nije vidio nijednu zapaljenu kuću, nego tek četiri ili pet uništenih objekata koje je povezao s ratnim djelovanjem.

Suca je zanimalo i zašto je to propustio navesti u izvješćima o stanju u Kninu, na što je Jurić odgovorio kako je moguće da je Upravu VP-a izvijestio telefonom. Tvrdeći da su počinitelji tih djela sigurno sankcionirani, svjedok nije mogao reći protiv koliko je osoba VP prijavila niti se mogao sjetiti je li itko zbog toga uhićen. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 16:59:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh