« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IMOVINSKA KORIST

Vojko Obersnel kazneno prijavljen zbog malverzacija u riječkim Tržnicama

Zbog sumnje u zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju te sklapanja štetnog ugovora kazneno su prijavljene četiri osobe

(Tea Cimaš/Cropix)
Više o

kaznena prijava

,

Tržnice Rijeka

,

gradska uprava Rijeka

Policijska uprava Primorsko-goranska kazneno je prijavila troje čelnika riječke gradske uprave, među kojima je i gradonačelnik Vojko Obersnel, kao i člana uprave tvrtke Tržnice Rijeka zbog sumnji da su počinili kažnjiva djela nezakonitog upravljanja i nadzora nad poslovanjem Grada, čime je Grad oštećen za najmanje 80,8 milijuna kuna, a "Tržnice" pribavile protupravnu imovinsku korist.

Zbog sumnje u zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju te sklapanja štetnog ugovora prijavljeni su čelnici jedinice lokalne samouprave 53-godišnji Riječanin, 54-godišnja Riječanka i 64-godišnji Riječanin, te 52-godišnjak iz Kostrene, član uprave "Tržnica", kaže se u priopćenju u kojem se ne navode inicijali osumnjičenih niti funkcije osumnjičenih gradskih dužnosnika.

Policija je provela kriminalističko istraživanje po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke, s kojim je i surađivala tijekom istrage. Utvrđene su osnovane sumnje da su troje čelnika grada "Tržnica" u vremenskom razdoblju od 2000. godine do danas počinili više kažnjivih djela kojima je jedinica lokalne samouprave u korist "Tržnica" oštećena za procijenjenih najmanje 80,8 milijuna kuna.

U kaznenoj prijavi se sumnjiče predstavnici Grada Rijeke da su omogućili "Tržnicama" da stalno obavljaju komunalnu djelatnost u Rijeci na nekretninama kojima upravlja Grad Rijeka. Te nekretnine, navodi policija, "Tržnicama" su dodijeljene na upravljanje bez prethodno provedenog natječajnog postupka za dodjelu koncesije.

Grad Rijeka je u jednom slučaju temeljem zaključenog ugovora s "Tržnicama" investirao proračunska sredstva grada u komunalno uređenje i opremanje nekretnine u vlasništvu "Tržnica" za djelovanje tržnice na malo, a to je obavio izvan opsega važećeg koncesijskog ugovora s gradom. "Tržnice" su time ostvarivale značajne prihode na koje Grad Rijeka nije obračunavao, zaduživao i naplaćivao nikakvu naknadu, izvijestila je policija.

Počinjena kažnjiva djela, sumnjiči policija, odnose se i na propuštanje obračuna, odnosno znatno umanjenje osnove, duga i naplate komunalne i spomeničke rente od "Tržnica".

Obersnel: Nisam zloupotrijebio položaj

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj nakon policijskog priopćenja o podnijetoj kaznenoj prijavi protiv njega, još dvoje čelnika riječke gradske uprave i jednog člana uprave riječke tvrtke "Tržnice" kazao da "nije zloupotrijebio položaj i ovlasti da bi bilo kome, a ponajmanje Tržnicama priskrbio bilo kakvu imovinsku korist".

Obersnel je kazao da je to spreman dokazati i na sudu. "Ako sam kazneno odgovoran što sam poštivao sudsku nagodbu i ugovor koji su 1999. potpisali moj prethodnik gradonačelnik Slavko Linić i tadašnji direktor Tržnica Ivan Franolić tada sam spreman za to i odgovarati" kazao je Obersnel. Kako je rekao, predmet sudske nagodbe bilo je stjecanje vlasništva Grada Rijeke nad objektima Tržnice unutar zaštićene urbanističke cjeline koji imaju materijalnu i povijesno-kulturnu vrijednost.

"Dovođenjem u pitanje te nagodbe Grad Rijeka bi izgubio vlasništvo nad tim objektima" istaknuo je.

Vojko Obernsel, 54-godišnja Riječanka i 64-godišnji Riječanin, obje iz gradske uprave te 52-godišnjak iz Kostrene, član uprave "Tržnica" iz Kostrene su kazneno prijavljeni zbog sumnji u zlouporabu položaja i ovlasti te sklapanje štetnog ugovora čime je grad oštećen za 80,8 milijuna kuna. Policija je dala samo godišta prijavljenih, a Obersnel na konferenciji za novinstvo nije želio iznostiti bilo kakve detalje o prijavi pa ni o imenima ostalih prijavljenih. (hina/metro-portal)

 

03.03.2010. 14:14:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh