« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
NEPOŠTIVANJE SUDA

Vojislav Šešelj osuđen na 15 mjeseci zatvora

Haaški sud je 'vojvodi' izrekao najdužu kaznu za nepoštivanje suda do sada, ali ipak daleko manju od pravilima propisane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Vojislav Šešelj

,

ICTY

,

nepoštivanje suda

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj u petak je na haaškom sudu proglašen krivim za nepoštovanje suda te mu je određena kazna od 15 mjeseci zatvora. Sudsko vijeće utvrdilo je da je Šešelj otkrio povjerljive informacije "namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća" i istaknulo da je potrebno "obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi niti jedna druga osoba", rekao je predsjedajući sudac O-Gon Kwon.

Na jednodnevnom suđenju u svibnju tužiteljstvo je za Šešelja zatražilo primjerenu zatvorsku kaznu za objavu identiteta svjedoka u knjizi čiji naslov sud nije želio objaviti.

Šešelj je pred haaškim sudom optužen za zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH i suđenje je u prekidu na zahtjev tužiteljstva jer su se neki svjedoci žalili da im stižu prijetnje iz Šešeljeva okružja.

Haaški sud do sada je za nepoštovanje suda izricao kazne od tri do pet mjeseci, odnosno od sedam do 20 tisuća eura. Pravila suda za nepoštivanje suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora i do 100 tisuća eura.

Izvor: Hina

24.07.2009. 15:52:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh