« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PRIPREMA SE EVAKUACIJA

Vodostaji Save u padu, ali mnoga naselja i dalje ugrožena

VIDEO - Ugrožena su naselja na desnoj obali Save uzvodno od Zagreba te kod Siska, a u Zagrebačkoj županiji proglašena je elementarna nepogoda

Vodostaji Save u padu, ali mnoga naselja i dalje ugrožena
Vodostaji Save u padu, ali mnoga naselja i dalje ugrožena (Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)
Više o

poplave

,

Sava

,

rođeni 21. rujna

,

tekst pristupnog ugovora

Vodostaji rijeke Save i pritoka u padu su od Jesenica do Siska, a prognoza oborina za iduća tri dana pokazuje da daljnjih padalina neće biti, izvijestio je Državni centar za obranu od poplava.

Ugrožena su naselja na desnoj obali Save uzvodno od Zagreba i to Samoborski Otok, Medsave, Savršćak, Celine, Vrbovec, a na lijevoj obali ugroza za naselja Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Savski Marof i Javorje znatno je smanjena jer se voda povlači.

Na velikogoričkom području poplavljena su naselja Drenje Ščitarjevsko, Lekneno, Strmec Bukevski Sop Bukevski, Obed, Gornje i Donje Bukevje, Čret Posavski i Drnek, a priprema se evakuacija stanovništva naselja Lekneno, Obed i Čret Posavski.

Na sisačkom području ugrožena su naselja uz Savu na dijelovima gdje je nasip nedovoljne visine. Posebno su ugrožena sela Dubrovčak Lijevi i Desni, te Željezno Desno.

Elementarna nepogoda

Zbog poplave uzrokovane izlijevanjem rijeka Save i Sutle iz svojih korita, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje Općina Marija Gorica i Brdovec te Grada Samobora.

Županijski Stožer zdravstva za Zagrebačku županiju upozorio je da zbog izlijevanja slivova nekih rijeka i njihovih pritoka na području Zagrebačke županije postoji opasnost od onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda. Stoga upozorava stanovništvo da je vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili napajanja životinja potrebno prethodno prokuhati.

Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati ili je nakon prokuhavanja spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija. Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati.

Zbog aktiviranja oteretnog kanala Odra na snazi je zabrana prometa na svim prometnicama koje prolaze preko kanala.

Zbog iznimno velikih vodostaja u Savi, koji su izmjereni kao najveći dosada, u rangu 100 godišnjih velikih voda, te ugroženosti desnih naselja, donesena je odluka o ispuštanju voda rijeke Save na lokaciji projektiranog preljeva Palanjek.

Izvješćeno je kako su vodostaji rijeke Save od Jasenovca do Siska u opadanju, dok su vodostaji nizvodno do Županje u porastu.

Općenito se može reći da je savski vodni val prošao zagrebačkim područjem i kreće se nizvodno prema Sisku. Kao dodatno upozorenje treba navesti da se u Sisku spajaju Sava i Kupa, pa će u idućim danima doći do jakog porasta vodostaja na toku Save nizvodno od Siska, priopćeno je iz Državnog centra za obranu od poplava.

Premijerka u poplavljenom Šćitarjevu

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sa suradnicima obišla je danas poplavljeno naselje Šćitarjevo u velikogoričkom kraju i njegovim stanovnicima obećala brzu i učinkovitu pomoć u otklanjanju posljedica. (hina/Infopunkt/metro-portal)

21.09.2010. 11:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh