« Kultura
objavljeno prije 7 godina
IZLOŽBA

Vođena dobrim dizajnom - Petra Bilan Križić

Ovom izložbom autorica želi upoznati javnost i s poznatih 10 kriterija koje mora zadovoljiti "dobar dizajn", a koje je 1970-ih godina napisao Dieter Rams

Suprostavljanje dobrog dizajna problemima naše svakidašnjice
Suprostavljanje dobrog dizajna problemima naše svakidašnjice (Arhiva)
Više o

izložba

,

galerija Modulor

,

Petra Bilić Križan

,

Dieter Rams

,

dobar dizajn

Izložba odabranih dizajnerskih predmeta i koncepata Petre Bilić Križan nastalih zadnjih 15 godina

Koncept izložbe: Suprostavljanje dobrog dizajna problemima naše svakidašnjice

Osmišljeni predmeti i koncepti reakcija su autorice na promatranje čovjekove okoline. Predmeti su osmišljeni za razne skupine korisnika:slijepe, starije osobe, djecu, životinje, a ono što im je zajedničko je da su namjenjeni za suvremenog urbanog čovjeka i njegov okoliš.

Predmeti i rješenja su stvarani metodološki, tj kreiranje svakog dizajnerskog rješenja prolazilo je kroz fazu analize - u kojoj se istražuje tržište i definira projektni zadatak i otkriva problem; fazu sinteze - u kojoj se pronalazi više dizajnerskih rješenja i po principu vrednovanja odabire najbolje, koristeći "kriterije dobrog dizajna" koje je definirao poznati njemački industrijski dizajner Dieter Rams, te fazu prezentacije.

Ovom izložbom autorica želi upoznati javnost i s poznatih 10 kriterija koje mora zadovoljiti "dobar dizajn", a koje je 1970-ih godina napisao Dieter Rams, a koje danas koriste dizajneri diljem svijeta pri ocjenjivanju kvalitete dizajna.

Dieter Rams: deset kriterija dobrog dizajna

Rams je 1970-ih doprinjeo razvoju dizajna, te je među prvima govorio o održivom razvoju proizvoda i modu u dizajnu je smatrao zločinom. Navodno se jednom prilikom zapitao: "Da li je moj dizajn dobar dizajn?" Odgovor koji je tada formirao- postaje njegovih deset postulata Dobrog dizajna (Good design).

Dobar dizajn...

... je inovativan. Mogućnost za poboljšanjem dizajnerskog rješenja nikad nije iskorištena do kraja. Tehnološki napredak uvijek nudi nove mogućnosti za originalan dizajn. Inovativan dizajn uvijek teži naprednoj tehnologiji, i nikad ne može imati kraj po sebi
... čini proizvod korisnim. Proizvod mora biti proizveden da bude koristan. Mora zadovoljiti ne samo funkcionalnu ulogu, već i psihološki i estetski kriterij
... je estetičan. Estetske kvalitete su integrirane u funkciju proizvoda, zato što se proizvod svakodnevno koristi i time ima utjecaja na ljude i njihovu dobrobit. Samo tehnički kvalitetno proizveden predmet može biti lijep
... čini proizvod jasnim za korištenje. Forma proizvoda mora biti jednostavna. Jednostavno je bolje, to dovodi do toga da predmet formom izražava svoju funkciju. Cilj je da korisnik intuitivno zna kako rukovati s njime
... je nenapadan. Predmeti koji zadovoljavaju svrhu su poput alata. Niti su dekorativna stvar, niti umjetničko djelo. Stoga i dizajn predmeta ne smije biti dekorativan i namjetljiv, kako bi ostavio prostora korisniku za vlastitu ekspresiju.
... je iskren. Dobar dizajn ne prikazuje proizvod inovativnijim nego što to on jest. Ne pokušava zavarati korisnika tako da oblikom prikaže proizvod boljim.
... je dugovječan. Dobar dizajn izbjegava biti pomodan i nikad se ne predstavlja kao antikni. Za razliku od modnog dizajna, on traje puno godina, čak i u današnjem potrošačkom društvu.
... je temeljito razrađen do detalja. Ništa ne smije biti prepušteno slučaju. Briga i točnost u dizajnerskom procesu pokazuje poštovanje prema korisniku.
... je prijatelj okoliša. Dizajn čini veliki doprinos očuvanju okoliša. Koristi resurse i minimalizira fizičko i vizualno zagađenje kroz cijeli ciklus "života" proizvoda.
... je minimalističan. "Less, but better". Zbog koncentracije na esencijalni aspekt, proizvodi su lišeni nebitnog. Povratak na čisto, na jednostavno.

 

www.cekate.hr

05.05.2017. 10:05:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh