« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
OBAMA PORUČIO

Vodili smo više brige o Bin Ladenu, nego on o svojim žrtvama

Američki predsjednik izjavio je da su američke snage "poštovale" tijelo Osame bin Ladena kada su ga pokapale u more

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

Osama bin Laden

,

pokop

"O tome smo, očito, vodili mnogo više brige nego što je to činio Bin Laden kada je ubio 3000 ljudi. Njega nije bilo briga", rekao je Obama u emisiji "60 minuta" televizije CBS. "Ali, to je nešto što nas čini drugačijima. Mislim da smo to napravili primjereno", rekao je Obama.

Brzi Bin Ladenov pogreb s palube nosača zrakoplova u sjevernom Arapskom moru podigao je buru, jer su mnogi muslimani tvrdili da je to učinjeno suprotno islamskim običajima. Amerikanci su objavili da je Bin Ladenovo tijelo oprano i da je u skladu s vjerskim zakonima prije pogreba pročitana islamska molitva.

"Bila je to zajednička odluka", rekao je Obama, odgovarajući na pitanje je li sam donio odluku o brzom pogrebu. "Unaprijed smo razmislili što čemo učiniti ako Bin Laden bude usmrćen u akciji. I mislim da smo pokušali učiniti nešto, savjetujući se sa stručnjacima za islamske zakone i običaje, što je primjerno, što se prema mrtvom tijelu odnosi s poštovanjem", kazao je Obama.

Sudijski šeik Abdul Mohsen Al-Obajkan, savjetnik saudijskog dvora, rekao je da ovo nije bio islamski način pogreba. "Islamski je način da se pokojnika pokopa u zemlju (ako umre na zemlji) kao i sve druge ljude", kazao je.

06.05.2011. 10:25:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh