« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
POPLAVLJENA HRVATSKA

Voda u Metkoviću nije za piće, izvanredno stanje i u Kosinju

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su na kosinjskom području u Lici, a rastu i vodostaji Save, Une i Orljave

Voda u Metkoviću nije za piće, izvanredno stanje i u Kosinju
Voda u Metkoviću nije za piće, izvanredno stanje i u Kosinju (Nikša Stipaničev/Cropix)
Više o

poplave

,

Kosinj

,

kosinjsko područje

,

Metković poplava

U neretvanskoj dolini crpilišta pitke vode u Prudu, Klokunu i Modrom oku zamućena su iznad propisanih vrijednosti pa voda ne udovoljava pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, priopćeno je iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Vodu prije uporabe za piće potrebno je prokuhati, a može služiti za kuhanje i sanitarne potrebe. Iako još nije zamućeno izvorište u Doljanima, iz kojeg se metkovsko stanovništvo opskrbljuje vodom, iz preventivnih razloga preporučuju se iste mjere kao i za korisnike metkovskog vodovoda.

U slučaju poplava stanovništvo se upozorava da uzima vodu iz javnih vodovoda, a ne iz privatnih čatrnja ili bunara.

Rastu Sava, Una i Orljava

Na savskom porječju u blagu su porastu vodostaji Save nizvodno od Jasenovca te vodostaji rijeke Une i Orljave, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), po podatcima Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda. Tijekom dana očekuje se njihov daljnji rast pa je moguće proglašenje izvanredne obrane od poplava za dionice mjerodavnog vodomjera na Uni u Hrvatskoj Kostajnici.

Osim u neretvanskom području, izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su jutros i na kosinjskom području. Zbog obilnih kiša porasli su vodostaji rijeke Like i Novčice pa u akumulacijsko jezero Kruščicu dotječe 380 do 400 prostornih metara vode u sekundi. Budući da je jezero danas gotovo napunjeno, voda se ispušta nizvodno od brane. Jutros je izmjerena kota 552,90 metara, a kad je jezero puno, kota je 554 metra iznad mora.

Za sada je poplavljena lokalna cesta Gornji Kosinj - Šušanj prema Bakovcu, doznaje se od Mladena Vodičke, voditelja vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda ''Lika - Podvelebitsko primorje i otoci“.

Velike poplave pogodile su kosinjsko područje i proljetos, kad je u Donjem Kosinju, Vukelićima, Rudinici i Lipovu Polju pod vodom bilo više kuća i gospodarskih zgrada, a velike štete nanesene su i poljoprivredi. (hina/metro-portal)

02.12.2010. 12:19:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh