« Svijet
objavljeno prije 9 godina
FINANCIJSKI PROBLEMI

Vlasnik Fukushime traži od države 6,7 milijardi eura za odštete žrtvama

Tepco, vlasnik nuklearne centrale Fukushima Daiichi, moli za državnu pomoć od 6,7 milijardi eura kao bi mogli isplatiti odštete žrtvama

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

ekološka katastrofa

,

tsunami

,

potres

,

radijacija

,

Fukushima Daiichi

Vlasnik nuklearne centrale Fukushima Daiichi, Tepco, zatražit će državnu pomoć od približno 700 milijardi jena (6,7 milijardi eura) radi obeštećenja žrtava, piše u utorak japanski tisak.

Tvrtka za proizvodnju struje Tokyo Electric Power (Tepco) trebala bi predstaviti početkom studenog plan restrukturiranja koji bi obuhvaćao smanjenje troškova i prodaju aktive, uz poseban fond podrške koji nudi vlada radi saniranja posljedica katastrofe.

Projekt koji će ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije morati odobriti, obuhvaćat će procjenu hitnih potreba za financiranjem Tepca radi obeštećenja desetaka tisuća osoba i poduzeća pogođenih najgorom nuklearnom nesrećom nakon Černobila 1986.

Zatraženi iznos trebao bi iznositi između 650 i 700 milijardi jena, ocijenio je gospodarski dnevnik Nikkei. Uplatit će ga Fond za isplatu obeštećenja za nuklearnu štetu, potpomognut državom, što će tu privatnu tvrtku smjestiti pod javnu upravu.

Načelno bi Tepco kasnije trebao vratiti tu svotu. Tepcu taj novac treba kako bi izbjegao da njegova neto vrijednost (aktiva bez dugova) ne bude negativna u financijskom izvješću za razdoblje od travnja do rujna, čime bi tvrtki prijetila opasnost od bankrota.

Potres i tsunami u ožujku su uništili rashladne sustave što je dovelo do otapanja nuklearnih gorivih šipki u trima od šest reaktora u Fukushimi.

18.10.2011. 09:25:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh