« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
VILIM RIBIČ:

Vladin prijedlog je šikaniranje zaposlenika javnih službi

Predložen je 'krizni porez' koji bi obuhvatio sve zaposlene, ali napomenuto je i kako se od pregovora s Vladom ništa ne očekuje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/CROPIX)
Više o

Vlada

,

sindikati

,

Spomenka Avberšek

,

rebalans proračuna

,

Vilim Ribić

,

smanjenje plaća

,

javne službe

,

krizni porez

Prijedlog Vlade sindikatima o smanjenju plaća u javnim i državnim službama za daljih 6 posto od 1. kolovoza, kao i da ne dobiju regres te božićnicu, šikaniranje je i totalno nepoštivanje javnih službenika kao društvene skupine, kazao je nakon sastanka sindikata i Vlade potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Ribić i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek ocijenili su da će pregovori dugo trajati, jer sindikati neće pristati na vladin prijedlog dok ne čuju koje će se još skupine i čega odreći kako bi se zatvorio sve veći jaz u državnom proračunu.

Ribič je kazao da se ne uvažava činjenica da su zaposleni u tom sektoru već dali svoj doprinos izlasku iz krize odrekavši se već jednom ove godine 6 posto svojih plaća. Za to sindikati s Vladom imaju i potpisan pravni dokument, sporazum iz svibnja, koji je utuživ na sudu i Vlada ga mora poštovati, rekao je Ribić. S novim 6 postotnim smanjenjem plaća javnim službenicima država bi uštedjela slično kao i s prijašnjim smanjenjem, od 1,2 do 1,4 milijarde kuna, izračunao je Ribić.

Dodavši da bi pravedno bilo da se svima u državi u jednakoj mjeri smanje plaće Ribić je naglasio da je na pregovorima s Vladom jutros u ime sindikata iznesen i potpuno novi prijedlog da se uvede 'krizni porez' na određeno vrijeme koji bi zahvatio sve one koji su zaposleni. Iako taj prijedlog nije razrađen u detalje, Ribić ga je ocijenio kvalitetnim kazavši da bi to mogao biti 'anestetik' koji bi pomogao da se zaposleni dragovoljno odriču dijela svojih plaća, a deficit u proračunu smanji.

Ribič je pojasnio da se radi o porezu na dohodak koji bi plaće umanjio manje nego što sada traži Vlada, odnosno za 2 do 3 posto, odnosno da se porezne stope progresivno mijenjaju s obzirom na visinu plaća. Onima koji imaju najveće plaće stope bi bile više i obrnuto, kazao je Ribić.

Avberšek, koja se u svemu složila s Ribićem, dodala je i da pregovori s Vladom nisu dali odgovore na pitanja hoće li u rujnu biti novca za plaće i mirovine ako sad sindikati ponovo pristanu na 6 posto smanjenja, kao ni što će biti s plaćama u javnim poduzećima čiji je poslodavac Vlada, te s onima u lokalnoj samoupravi. Na pregovore s Vladom ćemo se vratiti i nastaviti ih, ali od toga se ništa ne očekuje, dodala je Avberšek.

Izvor: Hina

20.07.2009. 14:42:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh