« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
jačanje gospodarstva?

Vlada Saboru uputila prijedlog proračuna

Rashodi će, usprkos najavljenoj štednji, biti veći za 904 milijuna kuna

(Goran Mehkek/CROPIX )
Više o

prihodi

,

Jadranka Kosor

,

BDP

,

Vlada RH

,

rashodi

,

proračun 2010.

Hrvatska je Vlada s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog proračuna za iduću godinu u kojem prihode planira u iznosu 112,8 milijardi kuna, što je 1,5 posto više nego ove godine, a rashode u iznosu od 121,4 milijarde kuna, što je 904 milijuna kuna više nego 2009.

"Vjerujem da ovo može biti stabilan proračun za 2010. godinu, prije svega za jačanje gospodarstva i usmjeravanje proračunskih sredstava svima kojima to uistinu treba", kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Proračun za iduću godinu rađen je na projekciji rasta BDP-a za 0,5 posto, a predviđeni deficit proračuna središnje države bio bi 2,5 posto BDP-a.

Proračun za 2010. prati nastojanja iskazana kroz tri ovogodišnja rebalansa - štednja na svim razinama, odricanje od svega bez čega možemo, istaknula je predsjednica Vlade.

No, podsjetila je i na unaprijed zadane rashode kao i na povećanje troškova nužnih za prilagodbu EU. Ti troškovi prilagodbe, uz povećanje troškova za kamate, u 2010. znače povećanje rashoda za 3,4 milijardi kuna.

Premijerka je pozvala na praćenje troškova u idućoj godini, dodatne uštede gdje je moguće te najavila nastavak strukturnih reformi, primjerice rad na reformi državne i javne uprave, izmjene politike državnih potpora, itd.

"Puno teškog posla je pred nama. Teških odluka bit će još", poručila je. (hina/metro-portal)

21.11.2009. 11:31:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh