« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina i 4 mjeseca

Vlada razmišlja o smanjenju PDV-a

Na susretu s poduzetnicima Sanader najavio da se razmatra promjena stope PDV-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jakov Prkić/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

PDV

,

hrvatska vlada

Vlada razmišlja o promjeni stope PDV-a - rekao je jučer u Splitu premijer Ivo Sanader novinarima uoči početka 4. kongresa malih i srednjih poduzetnika. Govoreći o uzrocima inflacije, globalnom poskupljenju energenata te hrane i komunalnih usluga, Sanader je najavio mogućnost promjene stope PDV-a kao mjeru fiskalne politike.

Poduzetnici66 posto ukupno zaposlenih radi kod 75.000 malih i 1500 srednjih poduzetnika i ostvaruju 55 posto ukupnih prihoda, istaknuo je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak.  

Bolji kreditni rejting

 - Najavio sam da ćemo razmatrati idućih mjeseci što napraviti na planu fiskalne politike. Mislim, i to nije nikakav tabu, razmišljat ćemo kako možda i nekim mjerama u području PDV-a nešto pomoći - rekao je premijer i dodao da ne može ništa konkretnije reći o promjeni stope PDV-a jer Vlada tek razmišlja o tomu. Sanader se osvrnuo i na prvih 100 dana rada Vlade. Hrvatska je, ističe, zahvaljujući dobroj vanjskoj politici, a to su pozivnica u NATO i proces pridruživanja Europskoj uniji, uspjela podignuti kreditni rejting.

- Uspjeli smo obuzdati neke cijene, Vlada je jamčila i stabilnu cijenu električne energije i plina do ljeta, što je jedan od glavnih razloga da smo uspjeli zajedno s Hrvatskom narodnom bankom te fiskalnim mjerama, zadržati inflaciju otprilike kao i krajem prošle godine - kazao je.

Problem brodogradnje 

O planovima restrukturiranja pet hrvatskih brodogradilišta koje su uprave dostavile Vladi, ministar gospodarstva Damir Polančec rekao je da ‘ne može staviti ruku u vatru da baš svaki plan dokazuje dugoročnu održivost brodogradilišta’.

- Sljedeći tjedan održat ćemo u Ministarstvu gospodarstva intenzivne razgovore s upravama svakog pojedinog brodogradilišta - rekao je Polančec i dodao da se u pregovaračkom procesu s EU brodogradnja pokazala kao jedno od najzahtjevnijih područja i poglavlja.

- Ali ja sam optimist i vjerujem u budućnost hrvatske brodogradnje - zaključio je Polančec.   (METRO)

Hrvatska na Njujorškoj burziPremijer se pohvalio da je ministar financija Ivan Šuker dobio poziv od potpredsjednika Svjetske banke. - Ekskluzivno najavljujem da početkom lipnja ministar financija ide u New York predstaviti Hrvatsku na Njujorškoj burzi, gdje ćemo dobiti nagradu jer smo proglašeni drugom reformskom  zemljom među Top 10 u svijetu - rekao je premijer.

17.04.2008. 22:33:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh