« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SINDIKATI UPOZORAVAJU

Vlada pokušava "formalističkim cjepidlačenjem" spriječiti referendum

Sindikati su ocijenili da Vlada pokušava "formalističkim cjepidlačenjem" spriječiti izjašnjavanje naroda te pozvali Hrvatski sabor da uvaži volju građana i raspiše referendum

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

referendum

,

Vlada

,

sindikati

,

Zakon o radu

Jučerašnje izjave članova Vlade o nepravilnostima uočenim pri provjeri potpisa građana za referendum pokušaj su trivijalizacije volje građana, Ustavnih prava i demokratske procedure po kojoj državni organi moraju postupati, kaže se u priopćenju koje su potpisali čelnici pet sindikalnih središnjica.

"Vlada formirana temeljem potpore približno jednakog broja birača onome koji se potvrdno očitovao o potrebi raspisivanja referenduma grčevito se trudi birokratskim pretjerivanjem ogoliti formu od sadržaja".

Referendum kao instrument neposredne demokracije spada među ustavna prava koja podsjećaju da sva vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a Vlada svojim spinom pokušava obrnuti uloge nastojeći svoju volju pretpostaviti narodnoj uz pomoć formalističkog cjepidlačenja, kaže se u priopćenju.

Zakon o referendumu ne predviđa nigdje ulogu i nadležnost Vlade u proceduri raspisivanja referenduma pa se pitamo temeljem čega se ministri osjećaju pozvanima na davanje izjava kakve smo jučer čuli, ističu sindikalci.

Nadamo se da će Hrvatski sabor koji je ovlašten raspisati referendum daljnju proceduru lišiti tabloidskih rasprava i da će uvažiti volju hrvatskih birača, jer u protivnom ćemo biti prisiljeni u budućim akcijama uz pomoć neupitne potpore građana natjerati vlast na poštivanje volje naroda, makar to vodilo i do prijevremenih izbora, upozoravaju čelnici sindikalnih središnjica. (hina/metro-portal)

03.09.2010. 15:08:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh