« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
MA DA?!

Vlada odustaje od monetizacije autocesta

Vlada je odustala od monetizacije hrvatskih autocesta, pa će se one dati na upravljanje mirovinskim fondovima i zainteresiranim građanima

Ništa od monetizacije strancima?
Ništa od monetizacije strancima? (Wikipedia)
Više o

Vlada

,

mirovinski fondovi

,

autoceste

,

monetizacija autocesta

Vlada je razradila model prikupljanja kapitala putem inicijalne javne ponude (IPO), gdje bi se 51 posto tvrtke HAC ONC ponudilo domaćim mirovinskim fondovima, zaposlenicima tvrtke i građanima.

Od tih 51 posto udjela, minimalno 80 posto bi se ponudilo domaćim mirovinskim fondovima, a ostatak građanima. Tim modelom B, kako ga je Vlada nazvala,  prikupilo bi se 1,2 milijarde eura.

Podsjećamo, krajem prošle godine pristigle su neobvezujuće ponude za koncesiju hrvatskih autocesta. Ponude su navodno dostavili investicijska banka Goldman Sachs, zajedno s hrvatskim mirovinskim fondovima, austrijski Strabag i australska Macquarie grupa.

Pregovarački proces započeo je u siječnju ove godine i trebao bi potrajati četiri mjeseca, a u travnju bi natjecatelj trebali biti pozvani da predaju obvezujuće ponude. Pootm bi uslijediopostupak odabira najpovoljnije ponude, a odabrani natjecatelj će imati rok od tri mjeseca da zatvori financijsku konstrukciju i uplati jednokratnu koncesijsku naknadu u državni proračun.

13.03.2015. 14:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh