« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Ozren Matijašević:

Vlada nastavlja donositi pogrešne odluke

Ako je proračun ove godine bio neodrživ - što potvrđuju tri rebalansa, uvođenje harača i povećanje stope PDV-a, pitanje je što će se događati s novim proračunom

(Nikša Stipaničev/Cropix)
Više o

Vlada

,

Ozren Matijašević

,

privatizacija brodogradilišta

,

Hrvatska udruga sindikata

,

fiskalna politika

,

Sindikat Istre i Kvarnera

,

proračun za 2010.

,

Rajko Kutlača

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio kako unatoč izuzetno nepovoljnim gospodarskim pokazateljima, od kojih najviše zabrinjavaju nezapamćen pad proizvodnje, zaposlenosti i prometa, otreženjenja kod hrvatske Vlade još uvijek nema jer se i dalje vuku pogrešni potezi te donose pogrešne odluke.

Jedna je od takvih pogrešnih odluka usvajanje smjernica fiskalne politike za razdoblje 2010.-2012. iz čega će proizaći prijedlog proračuna što je, drži Matijašević, "još jedan dokaz da nositelji državne vlasti imaju za cilj samo ostati na svojim pozicijama te prebaciti odgovornost na beznadnu alternativnu političku opciju, koje u Hrvatskoj nema."

Ako je ove godine proračun bio neodrživ što potvrđuju tri rebalansa, uvođenje harača i povećanje stope PDV-a, pitanje je što će se događati s novim proračunom koji se na isti način namjerava strukturirati jer u usvojenim smjernicama nema naznaka nužnog rezanja državne potrošnje u dijelu javnog sektora, kazao je Matijašević dodavši kako takav proračun unaprijed predviđa deficit.

Osvrnuvši se na neuspjeli prvi krug privatizacije brodogradilišta, Matijašević je kritizirao ocjenu Vlade da je sada pogodno vrijeme za privatizaciju brodogradnje.

"Premda stručna javnost upozorava da nije vrijeme za privatizaciju u uvjetima krize brodarskih kompanija i smanjenja potražnje za narudžbama novih brodova, Vlada najavljuje ubrzano drugi krug privatizacije", Ozren Matijašević

Napomenuo je kako HUS ima alternativu kroz postupak javno-privatnog partnerstva putem kojega bi se, smatra on, provelo nužno restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta kako bi mogla imati održivo poslovanje.

"U tom javno-privatnom partnerstvu bilo bi realno očekivati da sudjeluju jedinice lokalne uprave, zaposlenici i menadžment, proizvođači brodske opreme, kooperanti koji posluju sukladno pozitivnim zakonskim propisima i Vlada, čime će se izbjeći brzanje s drugim krugom privatizacije kojem je, ako neslavno završi, alternativa stečaj", poručio je Matijašević.

Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u pulskom Uljaniku Rajko Kutlača založio se za promjenu pristupu problemu brodogradnje jer forsiranje drugog kruga privatizacije nije rješenje i ne može donijeti drugačiji rezultat od prvog kruga.

Stihijska privatizacija strateških djelatnosti Hrvatske, pa tako i brodogradnje, dugoročno je izuzetno štetna, zaključio je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 13:54:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh