« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SAD NEMA NATRAG

Vlada na Twitteru: Nemamo izbora, ugovor se mora poštivati

"Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države, pa tako i ugovor sa Sv. Stolicom. Obveze moramo poštivati", navela je vlada na Twitteru

Fotografija vijesti
Više o

Zoran Milanović

,

Vlada RH

,

Sveta Stolica

,

Twitter

Nakon što je odluka da će država ove godine izdvojiti još više proračunskih sredstava za Crkvu izazvala pravu buru nezadovoljstva među građanima, Vlada se danas oglasila i preko društvenih mreža odgovorila kako ta sredstva proizlaze iz prava zajamčenih ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice, koji nadilazi državne zakone, prenosi Hina.

"Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države, pa tako i ugovor sa Sv. Stolicom. Obveze moramo poštivati", navela je vlada na Twitteru. U odgovoru tviterašima napisala je i da ugovori s Vatikanom nisu svetinja, ali da su međunarodni ugovori nadređeni nacionalnom zakonodavstvu.

"Namjeravamo poštivati sklopljene međunarodne ugovore. S druge strane, usmjereni smo i na transparentnost proračuna, odnosno jasnoću trošenja državnog novca", napisala je vlada.

Prema prijedlogu proračuna za ovu godinu većina proračunskih korisnika u ovoj će godini raspolagati s manje novca nego 2011., a među većim su 'gubitnicima' primjerice ministarstva zdravlja, poljoprivrede, prometa, obrazovanja, dok su resorima koja će imati više nego lani ministarstva rada i mirovinskog sustava, vanjskih i europskih poslova, zaštite okoliša, branitelja.

Crkva bi u 2012. temeljem međunarodnog sporazuma sa Svetom Stolicom trebala imati isto novca kao i u prošloj godini, odnosno 245 milijuna kuna, dok je s 5,5 milijuna na 7,7 milijuna kuna povećana naknada pravnim osobama Katoličke crkve za oduzetu imovinu. U 2013. crkva bi prema projekciji proračuna u dijelu koji se odnosi na sporazum sa Svetom Stolicom trebala dobiti pet milijuna kuna više nego ove godine, odnosno 250 milijuna kuna.

Između Svete Stolice i Republike Hrvatske sklopljena su četiri ugovora - Ugovor o suradnji na području odgoja i kulture, Ugovor o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske, Ugovor o pravnim pitanjima i Ugovor o gospodarskim pitanjima. Prva tri stupila su na snagu 9. travnja 1997. a zadnji 14. prosinca 1998.

14.02.2012. 16:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh