« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
APEL HND-A:

Vlada mora pronaći rješenje za opstanak Vjesnika

Institucije moraju sačuvati list koji je dugi niz godina bio najutjecajniji i najkvalitetniji dnevni list u zemlji, tvrdi HND

Vjesnik
Vjesnik (Wikipedia)
Više o

HND

,

dnevne novine

,

virus mobitel

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas Vladu da nađe održivo rješenje, sačuva novinarska radna mjesta i osigura nastavak izlaženja lista Vjesnik.

Opstanak lista ugrožen je nakon odluke Uprave, Nadzornog odbora te Skupštine Narodnih novina d.d. koji su odlučili da Narodne novine od 1. srpnja više ne izdaju taj list. Ako se vrlo brzo ne nađe rješenje neizvjesna je sudbina 108 novinara i radnika Vjesnika te stotinjak honorarnih suradnika, upozorava HND.

U situaciji u kojoj su se neki mediji već ugasili i u kojoj se u medijskim kućama režu troškovi na sve strane, gašenje Vjesnika uzrokovalo bi dodatni veliki socijalni udar na novinarskom tržištu, smatraju u HND-u.

Podsjećaju da je Vjesnik list 70-godišnje tradicije koji je desetljećima je bio najutjecajniji pa i najkvalitetniji dnevni list u Hrvatskoj.

"Posljednjih pet godina iznimno podaničkom uređivačkom politikom stigao je do samog profesionalnog dna, ušao u velike gubitke i sada je u naizgled bezizglednoj situaciji", stoji u priopćenju HND-a.

Novinarska udruga upozorava Vladu i ostale institucije koje bi mogle pomoći da se sačuva list da novinari Vjesnika nisu krivi za loše poslovne odluke koje su ih dovele do sadašnje situacije. Dapače, podsjećaju u HND-u, novinari Vjesnika su prije nekoliko godina su zajedno s HND-om predlagali nacrt zakona o Vjesniku koji je taj list bio definirao kao javno, a ne državno glasilo, no političari nisu pokazali dobru volju da se na tim osnovama preustroji Vjesnik.

"Pozivamo zato Vladu da pronađe zakonske i financijske osnove koje bi omogućile da Vjesnik dobije novu šansu da u sljedeće dvije godine s novim profesionalnim uredništvom, i uz nužno restrukturiranje, pokuša vjerodostojnošću i otvorenošću postati novina koja će se moći većim dijelom samofinancirati", zaključuje na kraju priopćenja predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Vjesnik je prvi put izašao u Zagrebu u lipnju 1940. pod nazivom "Politički Vjesnik", a kao dnevnik neprestano izlazi od svibnja 1945. Od 2008. je u sustavu Narodnih novina, čiji je Nadzorni odbor u utorak odlučio da od 1. srpnja više neće biti nakladnik tog dnevnika.(hina/metro-portal)

17.06.2010. 11:10:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh