« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
GONG:

Vlada još uvijek nije transparentna

Vlada krši načela dobra vladanja, transparentnosti i odgovornosti prema građanima.

Suzana Jašić i Dragan Zelić
Suzana Jašić i Dragan Zelić (Milivoj Keber, CROPIX)
Više o

Vlada

,

GONG

,

Suzana Jašić

,

netransparentnost

,

odgovorno vladanje

,

sjednice vlade

,

Nenad Zakošek

,

zakon o Vladi

,

transparentnost Vlade

Sve češće održavanje sjednica zatvorenih za javnost, s nenavođenjem svih odluka o raspodjeli novca iz proračunskih zaliha, nepotpunim priopćenjima te neobjavljivanjem dnevnih redova s tih, ali i svih sjednica najmanje dva dana prije, vlada je nastavila kršiti načela dobra vladanja, transparentnosti i odgovornosti prema građanima.

To su danas na konferenciji za novinare istaknuli čelnici GONG-a predstavljajući izvješće o transparentnosti Vlade za 2008.

Predsjednica GONG-a Suzana Jašić rekla je kako se od prošlog istraživanja te udruge o otvorenosti vladina rada nije ništa popravilo na bolje. "I dalje su zatvorene sjednice česte, i dalje se ne zna što se događa, i dalje se ne zna o čemu se odlučuje", istaknula je. Dodala je da je vlada nakon toga u rujnu prošle godine počela objavljivati iscrpna priopćenja sa zatvorenih sjednica te da mogu vjerovati ili sumnjati u ta priopćenja, jer ih nemaju s čime usporediti, a kad pitaju, ne dobiju odgovore.

Predstavljajući izvješće, zamjenik predsjednice GONG-a Dragan Zelić rekao je da je vlada u prošloj godini održala ukupno 62 sjednice, a 34 su bile dijelom zatvorene za javnost, što znači da je na više od 50 posto sjednica vlada odlučivala u tajnosti. Uz to, prošle godine na internetskim stranicama nije objavila dnevne redove i materijale s ukupno 14 sjednica, od kojih se za njih deset pretpostavlja da su bile telefonske.

Zelić je kazao da je GONG od vlade zatražio presliku svih točaka dnevnih redova sa zatvorenih dijelova sjednica, ali da ih nije dobio. Stoga su vladu tužili Upravnom sudu.

Govoreći o raspodjeli novca iz proračunske zalihe u prvom polugodištu prošle godine, naglasio je da je vlada dodijelila 50,9 milijuna kuna različitim korisnicima, a ministar financija odobrio je dodjelu 40 tisuća kuna.

"Vlada bi se trebala držati pravila transparentnosti te izbjegavati praksu arbitrarnog odlučivanja o dodijeli novca želi li spriječiti moguću korupciju" Nenad Zakošek, profesor Fakulteta političkih znanostiIzvijestio je kako je za prvih pola godine iz proračunskih zaliha ukupno isplaćeno gotovo 180,5 milijuna kuna te istaknuo da su ta svota dodijeljena netransparentno, protivno dobroj demokratskoj praksi i vladinu zagovaranju štednje bez jasnih uvjeta dodjele.

Član GONG-a i profesor Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek smatra da proces odlučivanja treba biti dostupan javnosti. Suprotnim logici parlamentarnog sustava ocijenio je velik broj vladinih sjednica zatvorenih za javnost.

GONG drži da sadašnji pravni okvir ne jamči transparentnost vladina rada te da je nužno mijenjati Zakon o Vladi i njezin Poslovnik. Zatvorene sjednice trebale bi biti iznimka, a ne pravilo. Također, izvješća o raspodjela novca iz proračunske zalihe za svaku godinu, podatci i priopćenja s otvorenih, telefonskih i zatvorenih sjednica morala bi biti lako dostupna i uočljiva na vladinim internetskim stranicama, ističu u GONG-u.

Upitana je li GONG pozvan da sudjeluje u vladinim projektima, Jašić je kazala da su odbili Vladin poziv da sudjeluju na "Antikorupcijskom sajmu", jer ne vjeruju da se protiv korupcije može boriti organiziranjem sajmova. (hina/metro-portal)

10.03.2009. 14:48:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh