« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
RADNO

Vlada i sindikati započeli pregovore o izmjenama ZOR-a

Raspravljalo se o polaznim prijedlozima obiju strana bez nekog konkretnog pomaka, a idući sastanak je u petak

Vlada sindikati Zakon o radu
Vlada sindikati Zakon o radu (Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Jadranka Kosor

,

Ozren Matijašević

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

najbogatiji Slovenac

Predstavnici Vlade i sindikata započeli su danas poslijepodne u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR). Održan je radni sastanak i dogovoren je nastavka pregovora, bilo je sve što je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević izjavio novinarima nakon sastanka.

Idući krug pregovora trebao bi se održati u petak, a danas su raspravljeni polazni prijedlozi obiju strana bez nekog konkretnog pomaka, neslužbeno se doznaje.

Radi se o početku jednotjednih pregovora koje su sindikalni čelnici dogovorili na jučerašnjem sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor. Ona je obećala da tijekom pregovora Vladin prijedlog izmjena ZOR-a neće ići na dnevni red Hrvatskog sabora.

Na današnjim pregovorima bili su čelnici četiriju sindikalnih središnjica, jer je Udruga radničkih sindikata Hrvatske odlučila da u tome neće sudjelovati.

Sindikati su danas počeli i akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena ZOR-a, a zasad su vrlo zadovoljni prvim odazivom. Ako se po jutru dan poznaje odaziv je odličan, jer je samo na četiri mjesta u Zagrebu do 15 sati prikupljeno preko pet tisuća potpisa, ustvrdio je Matijašević.

Sindikalne središnjice odlučile su da će Svesindikalni sabor biti održan u ponedjeljak, 14. lipnja u dvorani Studentskog centra s početkom u 12 sati. Tamo bi predstavnici svih središnjica i važnijih sindikata trebali usvojiti rezoluciju i set mjera za borbu protiv neprihvatljivih izmjena ZOR-a.

Sindikati se oštro protive Vladinom prijedlogu izmjena ZOR-a jer ocjenjuju da se time želi slomiti sustav kolektivnih ugovora. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 20:25:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh