« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
UHVATITI RITAM

Vlada ekspresno prihvatila amandmane na ustavne promjene

POGLEDAJTE VIDEO - Premijerka Kosor je naglasila da su izmjene ustava osobito važne kako bi se prihvatili zakoni potrebni za članstvo u EU

Jadranka Kosor Vlada ustavne promjene
Jadranka Kosor Vlada ustavne promjene (Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Ustav RH

,

izmjene Ustava

,

ustavne promjene

,

Davorin Mlakar

,

svi na ulice

Hrvatska vlada je danas na kratkoj sjednici prihvatila amandmane na prijedlog ustavnih promjena, kako bi se u Saboru što prije moglo glasovati o izmjeni ustava. Premijerka Jadranka Kosor je istaknula da su izmjene ustava od osobite važnosti za vladu, kako bi uhvatila željeni ritam i u saborsku proceduru poslala preostalih 14 zakona koji su važni za članstvo u EU.

Vlada je prihvatila amandman koji ustavom uređuje rad ureda predsjednika države, te je predložila brisanje članka koji je do sada predviđao da predsjednik Ustavnog suda svake godine podnosi izviješće saboru.

>> Oporba i vladajući se dogovorili oko ustavnih promjena

U preambulu ustava je predložila unos formulacije iz Deklaracije o Domovinskom ratu - da je Hrvatska stvorena pobjedom hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom ratu, te da će država voditi posebnu skrb o braniteljima, udovicama i djeci poginulih hrvatskih branitelja.

U preambuli će biti nabrojane i sve 22 manjine, a druga točka dnevnog reda su bile izmjene nacrta prijedloga izmjena i dopuna ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koje je predstavio ministar uprave Davorin Mlakar.

Radi se o dijelu koalicijskog sporazuma, pa će tako manjine koje sudjeluju s više od 1,5 posto u ukupnom broju stanovništva imati zajamčena tri zastupnička mjesta u Saboru, dok će manjine koje imaju manje od 1,5 posto udjela u ukupnom broju stanovništva dobiti dvostruko pravo glasa, kako bi mogli birati i svoje predstavnike u posebnim izbornim jedinicama.

Kosor je naglasila i kako očekuje da će Hrvatska do kraja lipnja otvoriti sva preostala tri poglavlja u pregovorima s EU. (Infopunkt/metro-portal)

15.06.2010. 18:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh