« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
HNS:

Vjerske simbole u javnim ustanovama treba urediti zakonom

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) smatra kako isticanje vjerskih simbola u javnim ustanovama treba urediti zakonom, priopćila je stranka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Katolička crkva

,

sekularna država

,

Ustav RH

,

vjerska sloboda

,

pravo na vjeru

HNS smatra da "na točki dodira privatnoga i javnog, u državnim i javnim institucijama ne može postojati diskrecijsko pravo pojedinaca koji tamo rade na isticanje vjerskih simbola, već se ono mora regulirati zakonom".

"Republika Hrvatska je po Ustavu sekularna država, ona svojim najvišim propisom štiti vjerske slobode i osjećaje svih, ali istovremeno svima jamči slobodu od nametanja vjerskih dogmi i odvojenost Crkve i države", navodi se u priopćenju.

Također se ističe kako "Hrvatska nije država samo vjernika, ni samo kršćana, ni samo katolika, zbog čega je spoj osobnog prava na vjersku slobodu i prostora državnih i javnih institucija vrlo osjetljivo pitanje".

"Država je ta koja postavlja granicu između privatnog i javnog i u tom kontekstu inicijativa predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića je dobrodošla, s naglaskom na to da se radi o složenoj materiji koju treba urediti promišljenim i sustavnim zakonodavstvom", stoji u priopćenju HNS-a.

Izvor: Hina

13.08.2009. 17:01:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh