« Stanovanje
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
Pravni savjeti za čitatelje metroa

Vjerodostojna oporuka

Pitanja za pravnika Petra Petrića šaljite na adresu redakcija@metro.com.hr

Fotografija vijesti

Poštovani,
Zanima me da li oporuku mora raditi odvjetnik, moram li je ovjeravati kod javnog bilježnika ili je vjerodostojna ako je mi sam vlastoručno napišem i potpišem? Budite ljubazni pa me savjetujte kako da postupim.
Hvala najljepša,
Pozdrav od čitatelja iz Zagreba

Osnovni oblik oporuke je pisana oporuka. Pisana oporuka može biti vlastoručna ili pred svjedocima.
Vlastoručna oporuka je ona koju je oporučitelj sam vlastoručno napisao i vlastoručno potpisao. Kod takve oporuke ne treba ovjera potpisa kod javnog bilježnika. Ta oporuka mora biti pisana vlastoručno dakle rukopisom,  a ne računalom ili na bilo koji drugi način. Oporuka koja bi bila pisana računalom i vlastoručno potpisana uopće nije oporuka. Vlastoručnu oporuku može sastaviti samo oporučitelj koji zna čitati i pisati i koji može pisati.

Pisana oporuka pred svjedocima je oporuka koju, bez obzira tko ju je sastavio, oporučitelj mora potpisati pred dva svjedoka izjavljujući da je akt koji potpisuje njegova oporuka. Nakon te izjave i potpisa svjedoci koji moraju biti istodobno prisutni, stavljaju svoje potpise. Navedene oporuke su privatne oporuke.

Javne oporuke na zahtjev oporučitelja sastavlja sudac općinskog suda ili javni bilježnik, a u inozemstvu diplomatsko-konzularni predstavnik. Takve oporuke sastavljaju se u obliku zapisnika.

Postoji još i usmena oporuka koja se može dati samo u izvanrednim okolnostima a daje se tako da oporučitelj pred dva istodobno prisutna svjedoka usmeno izjavi svoju posljednju volju. Usmena oporuka vrijedi trideset dana od prestanka izvanrednih okolnosti  u kojima je napravljena. Svjedoci usmene oporuke dužni su bez odgode napisati sadržaj oporučiteljeva očitovanja i što prije ga predati sudu ili javnom bilježniku na čuvanje ili ga usmeno ponoviti pred sudom ili javnim bilježnikom. 

Korisno je da se prije izbora oblika oporuke koju namjeravate sastaviti, posavjetujete sa stručnom osobom kao što je odvjetnik koji vam može savjetovati koja je vrsta odnosno oblik oporuke u konkretnom slučaju najpogodnija, te što je potrebno da bi takav oblik oporuke bio valjan. 

U vašem slučaju možete sastaviti vlastoručnu oporuku koju morate napisati svojom rukom i vlastoručno potpisati te vam kod toga nije potrebna ovjera potpisa kod javnog bilježnika. Dobro je da u oporuci naznačite mjesto i datum kada je sastavljena. 

Piše: Piše: Petar Petrić, dipl. iur.
09.06.2008. 23:19:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Ivka
  17.11.2010. 11:42
  Zanimaju me koje podatke treba sadržavati oporuka osobe koja oporučuje novac u valuti koji je dijelom oročen a dio je na deviznom računu za trošenje. Ili se može samo općenito reći u oporuci a poslije primalacdalje sve riješava s bankom nakon smrti oporučitelja. Hvala unaprijed
 2. avatar
  Ostojic Dusa
  30.05.2015. 09:55
  Postovani !
  Molim Vas da mi odgovorite ,da li se oporuka deponovana u Sudu obavezno peceti i da li je prekrsen zakon ako moj brat zamijeni koferte sa oporukom .Majka je donijela na citanje oporuku zalepljenu selotepom na kojoj je samo pisalo OPORUKA OSTOJIC LUKE ,bez ikakvih peceta, .Znam da su je otvorali i citali ,te dva vijestaka koja sam ja privatno angazovao su u izvijestaju rekla da moj otac nije skriptor te oporuke !
 3. avatar
  zlatko
  04.10.2015. 08:42
  ako je oporuci pisanoj u inozemstvu kao mjesto i datum kada je pisana navedeno mjesto zagreb hrvatska da li moze doci do poteskoca prilikom utvrdjivanja vjerodostojnosti.hvaLa
 4. avatar
  drazen
  14.01.2017. 21:09
  U pisanoj oporuci nije napisano ni srodstvo ni godina dana rođenja ni adresa stanovanja ni OIB ili JMBG nasljednika.. Piše otprilike ovako: Ja Pero Peric ostavljam 5/6 kuće Mati Peric a Ivi Peric 1/6 kuće. Iako je pisano vlastoručno ne razaznaje se što je Mato Peric a što Ivo Peric i što im je u srodstvu pisac oporuke. Je li takva oporuka valjana
 5. avatar
  mali
  26.11.2017. 09:29
  Dali je oporuka valjana ako su upisani nazivi parcela a pritom nije upisivao brojeve čestice?
 6. avatar
  Ljiljana
  19.11.2019. 21:27
  Pozz zanima me dali je važeća kopija oporuke ako na njoj postoji potpis odvjetnika svijedoka i potpis podnositelja oporuke?Napominjem da neznam gdje je original.Oporuka je pisana kod odvjetnika.Hvala
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh