Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2008. 23:19:03
Pravni savjeti za čitatelje metroa

Vjerodostojna oporuka

Pitanja za pravnika Petra Petrića šaljite na adresu redakcija@metro.com.hr

Fotografija vijesti

Poštovani,
Zanima me da li oporuku mora raditi odvjetnik, moram li je ovjeravati kod javnog bilježnika ili je vjerodostojna ako je mi sam vlastoručno napišem i potpišem? Budite ljubazni pa me savjetujte kako da postupim.
Hvala najljepša,
Pozdrav od čitatelja iz Zagreba

Osnovni oblik oporuke je pisana oporuka. Pisana oporuka može biti vlastoručna ili pred svjedocima.
Vlastoručna oporuka je ona koju je oporučitelj sam vlastoručno napisao i vlastoručno potpisao. Kod takve oporuke ne treba ovjera potpisa kod javnog bilježnika. Ta oporuka mora biti pisana vlastoručno dakle rukopisom,  a ne računalom ili na bilo koji drugi način. Oporuka koja bi bila pisana računalom i vlastoručno potpisana uopće nije oporuka. Vlastoručnu oporuku može sastaviti samo oporučitelj koji zna čitati i pisati i koji može pisati.

Pisana oporuka pred svjedocima je oporuka koju, bez obzira tko ju je sastavio, oporučitelj mora potpisati pred dva svjedoka izjavljujući da je akt koji potpisuje njegova oporuka. Nakon te izjave i potpisa svjedoci koji moraju biti istodobno prisutni, stavljaju svoje potpise. Navedene oporuke su privatne oporuke.

Javne oporuke na zahtjev oporučitelja sastavlja sudac općinskog suda ili javni bilježnik, a u inozemstvu diplomatsko-konzularni predstavnik. Takve oporuke sastavljaju se u obliku zapisnika.

Postoji još i usmena oporuka koja se može dati samo u izvanrednim okolnostima a daje se tako da oporučitelj pred dva istodobno prisutna svjedoka usmeno izjavi svoju posljednju volju. Usmena oporuka vrijedi trideset dana od prestanka izvanrednih okolnosti  u kojima je napravljena. Svjedoci usmene oporuke dužni su bez odgode napisati sadržaj oporučiteljeva očitovanja i što prije ga predati sudu ili javnom bilježniku na čuvanje ili ga usmeno ponoviti pred sudom ili javnim bilježnikom. 

Korisno je da se prije izbora oblika oporuke koju namjeravate sastaviti, posavjetujete sa stručnom osobom kao što je odvjetnik koji vam može savjetovati koja je vrsta odnosno oblik oporuke u konkretnom slučaju najpogodnija, te što je potrebno da bi takav oblik oporuke bio valjan. 

U vašem slučaju možete sastaviti vlastoručnu oporuku koju morate napisati svojom rukom i vlastoručno potpisati te vam kod toga nije potrebna ovjera potpisa kod javnog bilježnika. Dobro je da u oporuci naznačite mjesto i datum kada je sastavljena. 

Piše: Piše: Petar Petrić, dipl. iur.
09.06.2008. 23:19:03
http://metro-portal.hr/vjerodostojna-oporuka/8372/