« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
MULTIPLICIRAJUĆI MODEL

Više od pet milijuna zaraženih 'svinjskom gripom' u SAD-u?

Istraživanje je temeljno na hipotezi da na svaki prijavljeni slučaj zaraze dolazi 79 neprijavljenih

(Getty Images)
Više o

SAD

,

svinjska gripa u SAD-u

,

CDC

,

gripa A (H1N1)

,

epidemija svinjske gripe

Virusom nove gripe H1N1 u Sjedinjenim se Državama ovoga proljeća i početkom ljeta možda zarazilo i do 5,7 milijuna ljudi, objavio je u četvrtak u istraživanju Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) u Atlanti.

Istraživanje CDC-a provedeno na temelju informatičkog modela pokazalo je da se između 1,8 i 5,7 milijuna Amerikanaca zarazilo virusom nove gripe H1N1 u prvom valu epidemije, od travnja do kraja srpnja. Istraživanje je temeljno na hipotezi da na svaki prijavljeni slučaj zaraze dolazi 79 neprijavljenih.

CDC je, koristeći se multiplicirajućim modelom, pokazao da "slučajevi zaraze dokazani laboratorijskim ispitivanjima vjerojatno predstavljaju značajno manji dio ukupnog broja oboljelih u prvom valu", rekla je glavna autorica studije Carrie Reed.

Iako se u dokumentu ne navodi procjena ukupno broja smrtnih slučajeva, Read je naglasila da je stopa smrtnosti registriranih hospitaliziranih pacijenata u tom razdoblju iznosila šest posto. To bi značilo da je više od tisuću ljudi u SAD-u preminulo u prvim mjesecima pojave epidemije. Službeni broj umrlih od nove gripe do konca srpnja bio je manji od 300.

"Željeli smo pokazati da su laboratorijski potvrđeni slučajevi zaraze samo vrh ledene sante", rekla je Anne Schuchat, ravnateljica nacionalnog centra za respiratorne bolesti. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 02:05:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh