« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
i to je amerika

Više od 200 tisuća ljudi umrlo jer su se liječili u pogrešnoj bolnici

Fotografija vijesti
Više o

zdravstvo

,

kvaliteta bolnica

,

pogrešno liječenje

Najmanje 237.420 osoba umrlo je u posljednje tri godine u Sjedinjenim Državama samo zbog toga što su se našle u "pogrešnoj" bolnici, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u srijedu.

Istraživanje neovisne organizacije "HealthGrades" pokazalo je da je život pacijenata u jednoj od najlošijih bolnica u SAD-u za 70 posto ugroženiji od života pacijenata u nekoj od najboljih bolnica. Unatoč tome, stopa smrtnosti u američkim bolnicama pala je od 2005. do 2007. za 14,17 posto. Istraživanje se temelji na podacima o 41 milijun pacijenata iz 5.000 bolnica a uzima u obzir 17 vrsta bolesti i njihovo liječenje.

Prema istraživanju, svaki drugi smrtni slučaj koji se mogao spriječiti prouzročen je trovanjem krvi, upalom pluća ili srčanim i dišnim tegobama.

Pacijenti koji su se liječili u suvremeno opremljenim klinikama "s pet zvjezdica" imali su 50 posto veću šansu otići kući živi nego pacijenti u drugim bolnicama, zaključio je "HealthGrades".

Onaj tko mora na liječenje u bolnicu mora stoga "obaviti domaću zadaću i prije odlaska u bolnicu informirati se o njezinoj kvaliteti", preporučila je Amerikancima vodeća medicinska analitičarka u "HealthGrades" i voditeljica istraživanje Samantha Collier.

Na temelju istraživanja napravljen je popis najboljih ("pet zvjezdica") i najgorih ("jedna zvjezdica") bolnica u svih 50 američkih saveznih država i u velikim urbanim područjima od New Yorka do Los Angelesa.

Prema istraživanju, u najboljem su položaju pacijenti u sjevernim državama Illinoisu, Indiani, Michiganu, Ohiju i Wisconsinu, dok je najveći broj smrtnih slučajeva koji su se dali izbjeći zabilježen u južnim državama Alabami, Kentuckyju, Missouriju i Tennesseeju. (hina/metro-portal)

16.10.2008. 12:14:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh