« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
DOBRA IDEJA

Viktor Orban bi prodao INU hrvatskoj državi

Hrvatska bi trebala razmotriti kupnju gotovo 50 posto udjela koje mađarska naftna i plinska kompanija MOL ima u Ini kako bi spriječila nanošenje štete bilateralnim odnosima

Zanimljiva ideja mađarskog premijera
Zanimljiva ideja mađarskog premijera (Arhiva)
Više o

INA

,

MOL

,

Viktor Orban

,

prodaja Hrvatskoj

"Izvanredna kvaliteta odnosa Mađarske i Hrvatske vrlo je vrijedna. Toliko vrijedna da ne smije biti uništena pitanjem neke kompanije ili pitanjem nekog poslovanja", rekao je Orban kako ga prenosi agencija MTI.

"Stoga predlažemo da hrvatska strana razmotri preuzimanje tih dionica u državne ruke te omogući da se ovo pitanje riješi na prihvatljiv način", rekao je Orban u razgovoru za mađarski javni radio.

Orban smatra da se sukob Ine i MOL-a, zbog kojeg je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi otkazao sudjelovanje na Croatia Forumu u Dubrovniku, isključivo treba gledati kao poslovni konflikt.

"Mi ćemo prihvatiti ako oni u Hrvatskoj žele nastaviti određene aktivnosti pod okriljem države i preuzeti određenu imovinu u državne ruke, kao što smo mi ranije učinili za skladištima plina, ali to se mora napraviti na civiliziran način bez uhićenja ikoga ili bez podizanja upitnih optužbi", kazao je Orban.

Odnosi Mađarske i Hrvatske zategnuti su pošto su protiv protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija raspisani su crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog. Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

04.10.2013. 16:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh