« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PROLOM OBLAKA

Zagrebačka kanalizacija ne guta silnu kišu

Kiša je ovoga ljeta izazvala nevolje žiteljima nekih gradskih naselja, poput Trnja, Donjega grada, Medveščaka, Stenjevca,...

Kiša u Zagrebu
Kiša u Zagrebu (Boris Kovacev / CROPIX)

Neki dan je u Zagrebu u dva sata palo više kiše nego što je prosjek za pola kolovoza. Naravno da je zavladala panika među stanarima koji su u suterenima i podrumima jer im je već dosta poplava iz kanalizacije.

Naime, već je dvaput ovoga ljeta u gradu prolom oblaka izazvao nevolje žiteljima nekih gradskih naselja, poput Trnja, Donjega grada, Medveščaka, Stenjevca... Podigla se kanalizacijska voda jer nije mogla progutati silnu kišu u kratkom vremenu pa su gdjegdje po podrumima plivale fekalije. U Trnju su, na primjer, ljudi zgroženi jer godinama čekaju da se dovrši novi kolektor.

No, popnemo li se sjevernije, prema Bukovcu ili Remetama, ali i prema brojnim podsljemenskim naseljima, vidjet ćemo da je upravo ondje, čini se, problem s preizgrađenošću i slabom propusnošću sustava odvodnje.

"Vratila sam se s godišnjeg odmora i zatekla poplavu u garaži od petnaestak centimetara. Kad sam pogledala u dvorište, gdje su dva kanalizacijska šahta, spazila sam da su im podignuti poklopci i uokolo sam vidjela ostatke fekalija i toaletnog papira. Zgrozila sam se", pripovijeda nam I. R., stanovnica Gospočaka, koja je zaključila da je netko od stanara obližnje nove zgrade očito imao problema s poplavama pa je sada uklonio poklopce da bi se višak izlio u njezino dvorište i garažu.

Smjesta je zvala hitnu službu u Vodovodu i odvodnji, ali dosad ne zna jesu li intervenirali da se otkloni eventualna slaba propusnost.

Komu javiti o začepljenju kanalizacije?

Gradski sustav odvodnje projektiran je da primi 18 do 20 litara oborina po četvornom metru, a sve više od toga stvarat će poplave. Prema podacima iz Vodoopskrbe i odvodnje, poplave najviše prijete podsljemenskoj zoni i južnim dijelovima grada.

U slučaju začepljenja odvodnog priključka ili interne temeljne kanalizacije u zgradama koje održava GSKG, obratite se hitnim intervencijama - Savska cesta 1, tel. 4829-420 i 4829-425. Ostali se za dojave o začepljenju mogu obratiti Službi održavanja u Odvodnji na broj 6163-222 ili faks 6163-220.

Čitajte Online-Zagreb.hr Gradska kanalizacija ne guta silnu kišu

28.08.2010. 15:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh