« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SVI U LUČKO

Aeromiting u Lučkom: Počelo obilježavanje 100 godina letenja u Hrvatskoj

Zagrebački aeromiting bit će zatvoren koncertom Majki, grupe Pips Chips & Videoclips, Cinkuša, Kinokluba te mnogih demo bendova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

avioni

,

piloti

,

akrobacije

,

Slavoljub Eduard Penkala

,

padobranci

,

zrakoplovstvo

,

Mladen Pavić

,

protiv starenja

,

No rest for the dead

Spektakularni aeromiting u povodu 100. obljetnice zrakoplovstva u Hrvatskoj održava se danas na aerodromu Lučko, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a zajednički ga organiziraju Aeroklub Zagreb i Zagrebački zrakoplovni savez. Očekuje se sudjelovanje više od 100 različitih letjelica svih tipova koje će posjetitelji moći razgledati na izložbi zrakoplova i razgovarati s njihovim vlasnicima i pilotima. Posjetitelji će moći obići brojne štandove i izložbene prostore i pitati što ih zanima.

Umijeće će također predstaviti paraglajderi, padobranci, akrobatski piloti, jedriličari i modelari, a posjetitelji će imati priliku uživati u zvuku old timera, ali i najboljih hrvatskih bendova na open air festivalu, najavljuju organizatori. Kako bi cijeli događaj bio što autentičniji napravljena je i replika Penkalinog zrakoplova CA 10 za kojeg se organizatori nadaju da će uspjeti poletjeti (na fotografijama ispod).

Prije 100 godina, 1910. izumitelj ing. Slavoljub Penkala (1871-1922.), na temelju svojih zamisli na vojnom vježbalištu u Općini Črnomerec (Zagreb), izgrađuje svoj avion. S pomoćnikom Dragutinom Novakom (1892-1978.), koji je tada imao 19 godina, izvodi prve skokove i letove. Bili su to začeci zrakoplovstva u Hrvatskoj čija se 100-ta obljetnica obilježava bogatim programom aeromitinga u Lučkom.

U njemu će, također, sudjelovati najbolji engleski, slovenski i talijanski piloti, utrkivat će se međusobno hrvatski i strani akrobatski avioni. Svoj program izvest će i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) i Protuzračna obrana (PZO). Tom prigodom očekuje se prelet zrakoplova HRZ i PZO-a MIG-21, nastup akro-grupe "Krila Oluje" koja će predstaviti letačke vještine, disciplinu, timski rad i visoki stupanj obučenosti, desantni skok padobranaca iz višenamjenskog helikoptera HRZ i PZO-a MI-171 Sh. U sklopu izložbe zrakoplova na zemlji bit će izložen jedan helikopter HRZ i PZO-a Mi-171 Sh.

Kao poseban gost, kako je najavljeno, iz Mađarske će doletjeti lovac Saab JAS 39 Gripen i demonstrirati što sve može taj moderni višenamjenski borbeni avion. Tijekom dana na Športskom aerodromu Lučko bit će postavljen i informativni šator MORH-a s projektima privlačenja osoblja u OS RH "Kadet" i "Dragovoljno služenje vojnog roka". Zagrebački aeromiting bit će zatvoren koncertom Majki, grupe Pips Chips & Videoclips, Cinkuša, Zadruge, Kinokluba te mnogih demo bendova. (hina/metro-portal)

29.08.2010. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh