« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
baćuške

Staljin najpopularnija povijesna ličnost Rusije

Bez obzira na crne mrlje biografije i tisuće pogubljenih, Staljinov brk i dalje se smije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Staljin

,

Josif Visarionovič Staljin

,

Džugašvili

,

princ Aleksandar Nevski

,

najpopularniji Rus

Sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili Staljin i dalje je jedna od najpopularnijih povijesnih ličnosti Rusije unatoč čistkama koje su obilježile njegovu vladavinu, pokazali su posljednji rezultati istraživanja javnog mnijenja.

Staljin, iako rodom Gruzijac, zauzima treće mjesto na ljestvici najpopularnijih Rusa svih vremena u anketi koju provodi ruska nacionalna televizija Rusija i koja će završiti u nedjelju.

Milijune građana nekadašnjeg SSSR-a pokosila je glad tijekom prisilne kolektivizacije ili su bili smaknuti kao "neprijatelji naroda" ili umrli u radnim logorima gulazima za vrijeme gotovo 30-godišnje diktature, okončane njegovom smrću 1953. godine.

S 11,5 posto glasova anketiranih Staljin je na trećem mjestu između 12 finalista, a listu s 11,7 posto glasova predvodi princ Aleksandar Nevski koji je u 13. stoljeću porazio njemačke osvajače. Slijedi ga Pjotr Stolipin, ruski premijer s početka 20-ih godina prošlog stoljeća, poznat po agrarnim reformama i čvrstoj politici prema ljevičarskim revolucionarima, 1 11,6 posto glasova.

Projekt je pokrenut s 50 imena poznatih ličnosti, a završno glasovanje bit će uživo prenošeno u nedjelju.

Kakav god ishod bio, aktivisti ljudskih prava i komunisti kažu kako je anketa već dosad pokazala Staljinovu popularnost bez presedana u kapitalističkoj Rusiji.

"Mladima je navrh glave mitova o Staljinu. Ne znaju ništa o milijunima koji su umrli u gulazima, ali vrlo dobro znaju da je bio snažan vođa koji je porazio (nacističku) Njemačku", rekao je aktivist Lev Ponomanjov.

"I danas je vanjski neprijatelj kriv za sve unutarnje probleme, pa morate vladati čeličnom šakom - to je čisto staljinistička metoda", dodao je. (hina/metro-portal)

28.12.2008. 17:35:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh