« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POLJSKI MEDIJI:

Rusija koči istragu o nesreći u Smolensku

Poljske dnevne novine Gazeta Wyborcza pišu da Rusija Poljskoj ne daje dokumente s informacijama o uzroku nesreće u kojoj je poginuo Lech Kaczynski

smolensk kaczynski
smolensk kaczynski (Getty Images)
Više o

Lech Kaczynski

,

zrakoplovna nesreća

,

Smolensk

,

Jaroslaw Kaczynski

,

teški metali

,

ljubavni sastanak

,

dating

,

rođeni 12. lipnja

Poljski dnevni list Gazeta Wyborcza piše kako istraga o uzrocima nesreće zrakoplova poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u Smolensku ne napreduje jer nedostaju dokumenti koje Moskva oteže predati Varšavi.

"Rusija kasni s predajom informacija o uzrocima katastrofe istražnom povjerenstvu i poljskom tužiteljstvu", piše list i dodaje da je predstavnik poljske vlade u tom povjerenstvu, Edmund Klich, uputio je oštro pismo ruskom istražnom povjerenstvu.

Riječ je o dokumentima koji bi potvrdili ili isključili rusku odgovornost, poput dokumenata o tehničkoj opremi zračne luke Smolensk, ponašanja ruskih kontrolora i procedure na snazi u Rusiji.

>> Poljska ne isključuje mogućnost da je Kaczynski ubijen

Poljski državni tužitelj Andrzej Seremet rekao je prošli tjedan da Varšava još čeka odgovor ruskog pravosuđa na zahtjev za pomoć u istrazi. Seremet se nada u kolovozu primiti zatražene dokumente.

Poljska konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog, brata blizanca pokojnog predsjednika osnovala je prošlog tjedna parlamentarno povjerenstvo zaduženo razjasniti uzorke nesreće, pri čemu nije isključena hipoteza terorističkog napada.

Teorije zavjere prema kojoj je nesreća pokušaj eliminacije konzervativnog predsjednika prije predsjedničkih izbora u Poljskoj šire se internetskim portalima konzervativaca. Jaroslaw Kaczynski i sam je pothranjivao te teze optuživši Moskvu da ne napreduje u istrazi o nesreći, a to, drži on, potiče sumnje. (hina/metro-portal)

02.08.2010. 12:46:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh