« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
yes, we can

Obama obećaje dati sva sredstva za borbu protiv terorizma

Američki predsjednik pohvalio je protuterorističke službe za velik broj spriječenih napada na SAD

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

borba protiv terorizma

,

Al-Kaida

,

Nacionalni protuteroristički centar

,

Nadžibulah Zazi

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je pohvalio pripadnike protuterorističkih službi za sprečavanje napada na Sjedinjene Države i saveznike, ističući da oni postižu stvaran napredak u borbi s Al Kaidom i drugim ekstremističkim mrežama.

U govoru u Nacionalnom protuterorističkom centru naglasio je da je zasluga pripadnika protuterorističkih službi u velikom broju spriječenih napada u kojima je živote mogao izgubiti velik broj ljudi.

"Vidjeli smo vaš uspjeh ovdje u Americi u zadnjih nekoliko tjedana. Ostajete budni, sjedinjujete obavještajne podatke i radite zajedno, među različitim organizacijama, kao jedan tim", rekao je Obama.

Pritom je mislio na slučaj Nadžibulaha Zazija, imigranta iz Afganistana, uhićenog krajem rujna pod optužbom da je planirao teroristički napad u New Yorku. Prema navodima američkih dužnosnika, Zazi je imao kontakte s vodećim ljudima Al Kaide.

Obama je upozorio da su neprijatelji SAD-a nemilosrdni, snalažljivi i "još kuju urote".

"Nitko ne može obećati da se neće dogoditi još jedan napad na američkom tlu. Ali ja vam ovo mogu obećati: obvezujem se da ću učiniti sve što je u mojoj moći da bi kao predsjednik Ameriku učinio sigurnom. I obvezujem se da ćete dobiti sva sredstva i potporu koja vam je potrebna da obavite posao ovdje kod kuće", dodao je.

Obamin posjet trebao je dati poticaja analitičarima koji rade u tom međuagencijskom centru, formiranom nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Centar ima dvostruku zadaću - izrade obavještajnih analiza i operativnog planiranja. Njegovi zaposlenici prikupljaju i dijele informacije u borbi protiv terorizma u Sjedinjenim Državama i inozemstvu. (hina/metro-portal)

07.10.2009. 00:22:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh