« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SIGURNO DO POBJEDE

Praznovjerje s nogometnih terena

Nogomet je pun praznovjerja koja se kreću od toga da igrači dodirnu teren i prekriže se prije ulaska na stadion, do trenera koji uzima u obzir horoskopske znakove igrača za izbor tima...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nogomet

,

David Beckham

,

Pele

,

praznovjerje

,

Todd Bairstow

David James izjavio je da su mnogi igrači praznovjerni do točke koja graniči s ludilom. "Praznovjerne navike su mentalna mašinerija toliko složena da ispuni čitav dnevni raspored igrača. Počinju u petak navečer prije utakmice, i nastavljaju se sutra, zviždanjem koje traje čitav dan", izjavio je James. Također, osim toga što ni sa kim ne priča, David ima običaj pričekati da se wc školjka isprazni te zatim pljunuti na zid.

Johan Cruyff, legendarni nizozemski nogometaš, imao je običaj potapšati svojeg golmana po trbuhu dok je igrao u Ajaxu, a zatim ispljunuti žvaku na protivničku polovicu terena prije početka utakmice. Jednom je zaboravio žvaku, u finalu Europskog prvenstva 1969. godine i Ajax je izgubio 4:1.

>> Top 10 iznenađenja u povijesti Svjetskih nogometnih prvenstava

Francuzi su na Svjetskom prvenstvu 1998. godine koristili tijelo Fabiana Bartheza kao primitivni totem, dodirujući ga za sreću. Njihovi praznovjerni rituali podrazumijevali su sjedenje na uvijek istim mjestima u autobusu,  te slušanje pjesme Glorie Gaynor "I will survive" u svlačionici. Francuska je bila prvak na tom prvenstvu.

Pele, brazilska nogometna legenda, zamolio je prijatelja da pronađe obožavatelja kojem je poklonio svoj dres, nakon što je primijetio slabiji učinak u igri. Prijatelj mu je vratio dres, a Pele je odmah povratio svoju snagu. Međutim, prijatelj mu je zaboravio reći da je potraga bila uzaludna i da mu je jednostavno dao dres u kojem je igrao prijašnju utakmicu.

Bivši engleski kapetan, Bobby Moore je inzistirao je da bude posljednji koji će u svlačionici obući dres. Desmond Morris je 1981. godine napisao kako je Martin Peters, suigrač, bio fasciniran Bobbyjem koji stoji u kutu s dresom u rukama i čeka da se svi obuku kako bi se on pripremio. Peters bi ponekad skinuo svoj dres, nakon čega bi se i Bobby svukao te pričekao da se ovaj opet obuče.

Mnogi igrači su praznovjerni kad je u pitanju odlazak na wc. Mario Gomez uvijek koristi najudaljeniji pisoar s lijeve strane. John Terry, uvijek koristi isti pisoar u wc-u, pa je spreman i čekati dok se ne oslobodi, iako ima i drugih koji nisu zauzeti.

Vizualizacija je Davidu Beckhamu uvijek bila na prvom mjestu. Može se reći da je opsesivno kompulzivan jer sve predmete ostavlja na isti način. Čak i hrana u hladnjaku je spremljena na isti način. U slučaju da ima 3 limenke soka, jednu bi sigurno bacio, kako bi mu ostao paran broj.

11.07.2010. 15:56:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh