« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
4:2 (1:1)

Urugvaj u napetoj utakmici pobijedio Ganu na jedanaesterce

Gana je mogla pobijediti na kraju produžetaka, ali Gyan nije pogodio s bijele točke - Urugvaj tu grešku nije ponovio i otišao je u polufinale

Urugvaj Gana SP
Urugvaj Gana SP (Getty Images)
Više o

Svjetsko nogometno prvenstvo

,

SP Južnoafrička Republika

,

lineup

,

dizanje utega

Drugo četvrtfinale Svjetskog noogmetnog prvenstva donijelo je i jednu od najuzbudljivijih utakmica u Južnoj Africi. Igrali su Urugvaj i Gana, a prolazak u polufinale izborila je urugvajska reprezentacija koja je pobijedila na jedanaesterce s 4:2 - regularni dio utakmice završio je 1:1.

Gana je na utakmici povela u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena pogotkom Sulleya Muntarija, a na 1-1 izjednačio je Diego Forlan u 55.

U drugoj minuti sudačke nadoknade drugog produžetka Asamoah Gyan nije iskoristio 11-erac kojim je mogao odvesti Ganu u polufinale. Zbog igranja rukom na svojoj gol-liniji kojim je skrivio 11-erac isključen je napadač Urugvaja Luis Suarez.

Urugvajci su bolje započeli susret, dominirali su sredinom terena, te često stizali pred vrata Gane, ali obrambeni igrači afričke reprezentacije sve te opasnosti uspijevali su otkloniti izbacivanjem lopte u korner. Iz tih udaraca iz kuta stvorena je samo jedna poluprilika, ali je Kingson uspio uhvatiti loptu nakon odbijanja po petercu.

Najbolju prigodu za pogodak u prvom poluvremenu Urugvaj je imao u 26. minuti, Suarez je odlično pucao s vrha kaznenog prostora, ali Kingson je uspio vršcima prstiju odbiti loptu preko grede.

Nakon gotovo pola sata dominacije Urugvaja, Gana je u samo jednoj minuti stvorila dvije izgledne prigode, ali su udarci prvo Vorsaha glavom nakon kornera, a potom i Gyana nogom sa 15-ak metara prohujali blizu vratnica Muslerina gola.

U završnici prvoga poluvremena ozlijedio se urugvajski kapetan i najbolji obrambeni igrač Diego Lugano kojega je u 38. minuti morao zamijeniti Scotti i to je potpuno dekoncentriralo južnoameričke igrače, te je Gana sve opasnije prijetila, a svoje prijetnje je i materijalizirala u posljednjim sekundama prvoga poluvremena. Sulley Muntari je opalio sa 30-ak metara, Muslera je krivo procijenio let lopte, ostao na krivoj nozi, pa je ona odsjela u mreži.

Tijekom 15-minutne stanke Urugvajci su se uspjeli pribrati i vrlo brzo izjednačiti. Pantsil je prekršajem zaustavio Fucilea 20-ak metara od gola na lijevoj strani urugvajskog napada, slobodan udarac izveo je Diego Forlan, a veliku pogrešku napravio je ganski vratar Kingson. Lopta je išla visoko po sredini gola, ali Kingson je krenuo napamet u svoj lijevi kut i nije ju uspio zaustaviti.

Nakon izjednačenja igralo se ravnopravno, ali bolje je prigode imao Urugvaj i to preko svog najopasnijeg igrača Luisa Suareza. U 63. minuti Forlan je pronašao Suareza na drugoj vratnici, ali udarac nije bio dovoljno precizan, da bi sedam minuta potom Fucile i Lodeiro dobro izradili situaciju za Suareza, ali njegov udarac sa 10-ak metara u bliži kut Kingson je odlično obranio. Niti pokušaj Suareza iz 78. minute kada je glavom u padu zahvatio ubačaj Forlana nije bio uspješan, ponovno je taj pokušaj neutralizirao Kingson. Posljednju prigodu da se utakmica riješi u 90 minuta imao je Maximiliano Pereira, ali on se u 82. minuti odlučio na udarac sa 20-ak metara u situaciji kada je imao nekoliko suigrača u punom naletu prema suparničkom golu.

Većim dijelom produžetaka obje su reprezentacije igrale vrlo oprezno, te se teško dolazilo do prilika, ali u samoj završnici Ganci su pritisnuli Urugvajce u njihov kazneni prostor i zaslužili najveću šansu za pogodak - 11-erac u sudačkoj nadoknadi drugog produžetka! U gužvi pred urugvajskim golom u 121. minuti Suarez je prvo nogom s gol-linije očistio pokušaj Appiaha, a samo sekundu kasnije morao je rukom obraniti udarac Adiyaha, pa mu je portugalski sudac Benquerenca morao dati crveni karton i dosuditi kazneni udarac za Ganu.

No, Asamoah Gyan je s bijele točke pogodio gredu, te propustio uvesti Ganu u polufinale Svjetskog prvenstva.

Prilikom izvođenja 11-eraca u junaka utakmice izrastao je urugvajski vratar Fernando Muslera koji je obranio udarce Johna Mensaha i Dominica Adiyaha, a pobjednički pogodak za Urugvaj postigao je Sebastian Abreu i to vrlo riskantan način - takozvanom "panenkom".

U polufinalu će Urugvaj igrati protiv Nizozemske u Cape Townu u utorak. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 23:23:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh