« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ISTRAŽNI PROBLEMI

Predsjednik uprave TŽV Gredelja podnio ostavku

Antun Fabek smatra da više ne može obnašati dužnost jer se protiv njega vodi istraga, a to se kosi s uvjetima sklapanja ugovora u inozemstvu

(Milivoj Keber/Cropix)
Više o

TŽV Gredelj

,

istraga

,

Antun Fabek

,

Josip Bilić

,

Mart Corporation

Predsjednik Uprave Tvornice željezničkih vagona Gredelj Antun Fabek ponudio je ostavku Skupštini Gredelja, o čemu će ona odlučivati i izvijestiti sutra. Razlog za takav potez su poteškoće koje Gredelj ima u sklapanju ugovora u inozemstvu, konkretno u Italiji, u kojima je jedan od uvjeta da se protiv članova Uprave Gredelja ne vodi istraga, kaže Fabek. Dodaje da je Gredelj tvrtka na tržištu, pa Uprava ne može imati vezane ruke jer se protiv njezina predsjednika provodi istražni postupak.

Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo zatražilo je pokretanje istrage protiv Fabeka i suradnika Josipa Bilića zbog sumnje da su tu tvrtku oštetili za 17,8 milijuna kuna, sklopivši štetni ugovor s tvrtkom iz SAD-a.

Oni su u srpnju 2007. sklopili ugovor o nabavci opreme s američkom tvrtkom The Mart Corporation, vrijedan oko 7,2 milijuna američkih dolara, o kupnji opreme za pranje tračničkih dijelova i tračničkih vozila te uređaja za automatsku obradu otpadnih voda od pranja, uključujući montažu, puštanje u pogon i obuku.

Pritom su dogovorili avansno plaćanje polovice ugovorene cijene pa je uplaćeno gotovo 3,6 milijuna dolara. Istodobno se američka tvrtka obvezala da će Gredelju predati bankovnu garanciju u visini uplaćenog predujma koja će služiti kao sredstvo osiguranja za slučaj povrata predujma, a ako ne bi uručila tu garanciju ugovor ne bi stupio na snagu i smatrao bi se nevažećim.

Potpisnici ugovora prije plaćanja avansa nisu osigurali avansnu isplatu do dobivanja bankovne garancije, a kako ona kasnije nije dobivena ugovor nisu proglasili nevažećim već su ga tek 24. srpnja ove godine raskinuli, tvrdi Državno odvjetništvo.

Fabek tvrdi da je Gredeljev ugovor s američkom tvrtkom Mart Corporation uobičajen i da nije štetan te da je Gredelj u SAD-u i Hrvatskoj pokrenuo sudske postupke kojima potražuje uplaćena avansna sredstva umanjena za vrijednost isporučene opreme. (hina/metro-portal)

21.09.2009. 17:36:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh