« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IVO JOSIPOVIĆ:

Danas ne bih odustao od tužbe protiv Srbije

POGLEDAJTE VIDEO - novoizabrani hrvatski predsjednik u svom prvom obraćanju o korupciji, tužbi protiv Srbije, vjeri i strastima

(Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

predsjednik RH

,

tužba protiv Srbije

,

Ivo Josipović

U svom prvom obraćanju nakon objave potpunih službenih rezultata, novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović naglasio je kako je borba protiv korupcije prvi prioritet Hrvatske.

''Želim borbu protiv korupcije za koju mogu reći da je započela, ali koja od manje organiziranog sustava mora preći na jedan viši nivo", rekao je Josipović.

Na pitanje hoće li povući tužbu za genocid protiv Srbije, o čemu se danas govori u medijima, rekao je kako to može učiniti samo Vlada.

''Vi znate da sam ja tužbu pisao i mogao bi netko reći da sam vezan za nju. Međutim, ona nije sama sebi svrha. Samo ako ispuni svoje ciljeve - dobivanje informacija o zatočenima i nestalima, povrat kulturnog blaga i suradnja s Haaškim sudom - njezin cilj će biti ostvaren''.

''Suradnja naših zemalja je tada bila vrlo loša. Skrivali su se podaci. Nije se priznavalo da postoji otuđeno kulturno blago, a nije se ni surađivalo s Haagom. No, tu je došlo do promjene. Da me danas to pitate odgovor bi bio 'ne'. Ali ako bi se ti odnosi još popravili - počeo je povrat kulturnog blaga, Srbija surađuje s Haaškim sudom, ima Specijalni sud za ratne zločine - odluka o tužbi bi se mogla promijeniti", rekao je Josipović.

Poručio je kako želi Hrvatsku ostaviti boljom nego u stanju u kojem se nalazi sad kad je postao predsjednik, s ciljem zalaganja za zaštitu prava radništva, "koje je izloženo brojnim zlouporabama, a država reagira sporo i neefikasno".

Na pitanje hoće li tijekom prisege reći "tako mi Bog pomogao", odgovorio je kako on s time nema problema jer je to stvar hrvatske tradicije kao većinski katoličke zemlje.

''Zalažem se za Hrvatsku kao zemlju vjerskih sloboda. Ja sam dobio potporu biračkog tijela koje je većinski katoličko, ali Hrvatska je zemlja i drugih vjera i zalagat ću se za Hrvatsku u kojoj svatko može pripadati bilo kojoj ili nijednoj vjeri".

Namjerava, kao što je već poručio, biti predsjednik svih građana, a smatra i kako je podjela Hrvatske na crvenu i crnu o kojoj se govorilo u predsjedničkoj kampanji umjetno fabricirana.

"Hrvatska jest zemlja pluralizma, ali to je njeno bogatstvo. Zemlje u kojima svi isto misle ne zovemo demokratskima", poručio je Josipović.

Na pitanje što misli o Mesićevoj izjavi da je izvanserijski obrazovan čovjek ali koji nema strasti koliko neki drugi političari, priznao je da je osoba koja ne pokazuje velike emocije i strasti, ali je upozorio da će se prevariti oni koji misle da nema snage provesti ono što želi.

11.01.2010. 17:36:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh