« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GUSKE U MAGLI BR. 2

Paul Vandoren prijeti Goranu Rotimu

Ogranak HND-a pri HTV-u najoštrije je osudio grubi pritisak kojeg je na novinara HTV-a Gorana Rotima izvršila Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj

Više o

HND

,

Elizabeta Gojan

,

Paul Vandoren

,

Goran Rotim

Elizabeta Gojan, v.d. predsjednica Izvršnog odbora Ogranka HND-a pri HTV-u  današnjim je priopćenjem najoštrije osudila pritisak Delegacije EU na Gorana Rotima. Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti.

Najoštrije osuđujemo grubi pritisak kojeg je, na novinara HTV-a Gorana Rotima na Hrvatsku televiziju i na slobodu medija u cjelini, izvršila Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i njezin šef, veleposlanik Paul Vandoren.

Naime, 18. veljače ove godine, u Hrvatskoj je, na inauguraciji Predsjednika Republike, po prvi puta boravio povjerenik EU za proširenje i europsko susjedstvo Stefan Fule. Uz pomoć službenika Delegacije EU u RH, novinar Goran Rotim, zakazao je intervju za „Dnevnik Plus“ s gospodinom Fuleom. Suprotno uobičajenim pravilima i odnosima koji vrijede između medija i tijela javne vlasti u demokratskim sustavima, iz Delegacije EU unaprijed su zatražena precizna pitanja koja će biti postavljena gospodinu Fuleu. To je učinjeno uz obrazloženje da se mora što bolje pripremiti za razgovor, jer je riječ o njegovom prvom javnom nastupu u RH. Kolega Rotim želio je izbjeći lažni, inscenirani intervju i postupio je profesionalno. Nije dostavio precizna pitanja, već samo razrađeni popis sedam područja koja će biti teme razgovora.

Nakon obavljenog intervjua, iz Delegacije EU u RH kolegi Rotimu stižu prijeteći mailovi u kojima mu se prenosi nezadovoljstvo povjerenika EU-a, gospodina Stefana Fulea zbog načina na koji je vođen intervju. Novinara se proziva zato što je postavio više od sedam pitanja, odnosno više pitanja od najavljenih tema razgovora!! (Zar itko može i treba očekivati da će o jednoj temi razgovora dobiti samo jedno pitanje??!!). A kao najveći „krimen“ kolegi se spočitava to što se „drznuo“ postaviti nenajavljeno, ali ipak iznimno važno i aktualno pitanje o fiskalnoj krizi u Grčkoj i njezinom utjecaju na stabilnost eura.

Zbog takvog „neposluha“ i nepristajanja na politički diktat, šef Delegacije EU, gospodin Vandoren i neimenovana glasnogovornica gospodina Fulea odlučili su kazniti kolegu Rotima tako što će mu zabraniti ili onemogućiti sve buduće intervjue s visokim europskim dužnosnicima!!!

Ovakav postupak predstavlja snažni politički nasrtaj na neovisnost medija i novinarske slobode. Takav potez osobito je šokantan zbog činjenice što su medijske i svekolike druge slobode, neki od glavnih temelja na kojima počiva plemenita ideja europskog ujedinjavanja. Posebno zbunjuje to što takvi potezi dolaze iz Delegacije EU u RH, kao institucije koja u hrvatskoj javnosti uživa izniman ugled i značaj. Uz ostalo, upravo i stoga što je u proteklih dva desetljeća, dala nemjerljiv doprinos u jačanju medijskih sloboda u našoj zemlji, te savladavanju mukotrpne tranzicije i demokratizacije u Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Zbog svega navedenog tražimo da sva mjerodavna tijela HRT-a zaštite svoga novinara te ugled HRT-a kao javne i neovisne medijske kuće. Isto tako, pomoć i zaštitu u očuvanju novinarskih i medijskih sloboda tražimo i od Hrvatskog novinarskog društva kao strukovne udruge. Uz to, o ovom nemilom događaju promptno ćemo izvijestiti Europsku i Međunarodnu federaciju novinara, a očekujemo i očitovanja mjerodavnih europskih tijela i institucija.

Elizabeta Gojan
v.d. predsjednica Izvršnog odbora Ogranka HND-a pri HTV-u   

20.02.2010. 14:15:59
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    20.02.2010. 15:45
    ah, padaju maske, toliko o europskim visokim moralnim načelima (koji su iluzija naivnih ovaca)... :-P
  2. avatar
    dancica
    20.02.2010. 16:27
    mislim da ih je zaškakljalo ono o Mađarskoj nacionalki :) sram nas može biti kaj smo pokazali kak se to radi u EU.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh