« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NACIONALIST JELINČIČ:

Pahore, ne daj Hrvatima da zatvore poglavlje o tržišnom natjecanju

Čelnik SNS-a smatra da Hrvatska "šikanira Sloveniju i njene građane" što je dodatni razlog za blokadu poglavlja

(Tomislav Serdar/CROPIX)
Više o

Slovenija

,

Hrvatska

,

Borut Pahor

,

Zmago Jelinčič

,

blokada poglavlja

,

poglavlje Tržišno natjecanje

Čelnik slovenskih nacionalista Zmago Jelinčič zatražio je od premijera Boruta Pahora da na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije 30. ovog mjeseca ne dopusti zatvaranje pregovaračkog poglavlja Tržišno natjecanje, javila je u četvrtak Slovenska tiskovna agencija STA.

Pahor je u srijedu nakon sjednice vlade izjavio da je vlada dvama parlamentarnim odborima preporučila zaključak po kojemu će Slovenija kao članica EU-a dati suglasnost za otvaranje triju i zatvaranje jednog pregovaračkog poglavlja na toj konferenciji, ali nije specificirao koja su poglavlja posrijedi.

No, Jelinčič pretpostavlja da će Pahor dopustiti zatvaranje pregovaračkog poglavlja Tržišno natjecanje, a pitanje ponovnog poslovanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj vezati na 4. pregovaračko poglavlje, odnosno pregovore o slobodnom protoku kapitala, kako je to sugerirao ovog tjedna u ekskluzivnom razgovoru za HTV.

>> Pahor: Slovenija neće blokirati Hrvatsku, ali će štititi svoje interese

Prema navodima slovenskih medija, Jelinčič koji vodi manju parlamentarnu Slovensku nacionalnu stranku (SNS), preporučio je Pahoru da i poglavlje o tržišnoj konkurenciji uvjetuje pitanjem rada Ljubljanske banke jer tvrdi da je to sukcesijsko pitanje bivše Jugoslavije i da se Hrvatska protivi da se ono riješi prema sporazumu o sukcesiji nasljednica bivše SFRJ.

U pismu Pahoru, navode slovenski mediji, Jelinčič je kao dodatan razlog za blokadu tog poglavlja naveo navodno "stalno šikaniranje Slovenije i njenih građana" u Hrvatskoj.

>> Pitanje Ljubljanske banke nije vezano za poglavlje Tržišno natjecanje

Kao ilustraciju navodnog podcjenjivanja Slovenaca, Jelinčič je naveo da je komentator HTV-a u srijedu tijekom prijenosa nogometne utakmice Španjolska - Švicarska navodno rekao da su Španjolci na vrata Švicaraca uputili više udaraca nego što je ispaljeno projektila tijekom slovenskog domovinskog rata. U Sloveniji se inače ta utakmica nije mogla gledati na programu HTV-a budući da je drugi program Hrvatske televizije u vrijeme prijenosa utakmica "zatamnjen" zbog marketinških pravila budući da utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu prenosi i slovenska nacionalna televizija koja mora voditi računa o prihodima od reklama.

>> Nema razloga da Hrvatska ne završi pristupne pegovore ove godine

Jelinčič je, navodi STA, od premijera Pahora zahtijevao da zbog incidenta tijekom prijenosa na HTV-u prosvjeduje kod premijerke Jadranke Kosor. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 20:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh