« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina

Hrvatski adolescenti sve više piju i puše

Sve više mladih stupa u seksualne odnose prije šesnaeste godine života

Fotografija vijesti
Više o

alkohol i mladi

,

učenici

,

mladi

,

adolescenti

Međunarodno istraživanje o zdravlju i ponašanju djece školske dobi koje je 2006. godine provedeno u Hrvatskoj i još 40 zemalja Europe i Srednje Amerike pokazalo je da su rizična ponašanja, poput pušenja, opijanja ili ranog stupanja u seksualne odnose kod adolescenata međusobno usko povezana, a prate ih lošiji uspjeh u školi, slabiji obiteljski odnosi i psihičke smetnje.

Tako se za djevojčice koje svaki dan puše pokazalo da češće stupaju u spolne odnose prije 16 godine života, opijaju se i češće eksperimentiraju s marihuanom, agresivnije su i nezadovoljnije životom, imaju slabu komunikaciju s roditeljima, osobito s ocem, ali ‘prikupljaju popularnost’ među vršnjacima - rekla je jučer na predstavljaju rezultata istraživanja koordinatorica projekta za Hrvatsku Marina Kuzman. Istraživanje ‘Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi’ provedeno je na 204.000 mladih u industrijaliziranim zemljama u dobi od 11, 13 i 15 godina.

Nezadovoljstvo izgledom

U odnosu na istraživanje iz 2002. u Hrvatskoj je u porastu tjedno opijanje mladih, veća je učestalost pušenja, naročito kod djevojčica, te veći broj djevojčica koje se upuštaju u spolne odnose prije 16 godine. Tako je 2002. godine u spolne odnose stupilo 23 posto dječaka od 15 godina i 9,7 posto djevojčica, dok je 2006. za dječake taj postotak bio 28 posto, a za djevojčice čak 17 posto.

Istraživanje je također pokazalo da su i djevojčice i dječaci nezadovoljni svojim izgledom.

“Osobito treba apelirati na očeve da njihova komunikacija s kćerima ima ključan utjecaj na ponašanje djevojaka, kao i na odnose s kasnijim partnerima.”    

Marina Kuzman
koordinatorica projekta za Hrvatsku

Djevojčice pod utjecajem medija uglavnom misle da trebaju smršavjeti, a dječaci žele veću tjelesnu masu kao dokaz snage. Od 15-godišnjakinja kod kojih je izmjerena normalna tjelesna masa čak je 34 posto izjavilo da treba smršavjeti, a 16 posto ih je već na besmislenoj i štetnoj dijeti. Prehrambene navike i konzumacija voća i povrća također nisu u razini preporučenih i tek 57 posto djece doručkuje pet dana u tjednu. Hrvatski adolescenti na donjoj su polovici ljestvice zemalja po održavanju oralne higijene jer tek svaki drugi pere zube barem dva puta dnevno.

Vole TV, ne vole školu

Na visokom smo petom mjestu po broju sati provedenih ispred televizora sa dva i više sata dnevno. Višesatno svakodnevno gledanje TV-a i igranje kompjuterskih igrica pokazalo je povezanost s većom dozom agresivnosti.

Pitanje o zadovoljstvu školom pokazuje da hrvatska djeca nisu jako opterećena školom, ali manje od deset posto ih voli školu. Jedino je u Estoniji više učenika izjavilo da ne voli školu.  (HINA)

19.06.2008. 00:51:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh