« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SLOVENSKI MEDIJI

Granično pitanje riješeno je "ekspresno", ali što će biti s Ljubljanskom bankom?

Jadranka Kosor i Borut Pahor brzo su našli rješenje za problem granice, međutim pitanje stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci je malo tvrđi zalogaj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Admir Buljubašić/CROPIX)
Više o

Slovenija

,

Jadranka Kosor

,

Hrvatska

,

Borut Pahor

,

Ljubljanska banka

Današnji susret hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u Bohinju bit će fokusiran na otvorena pitanja između dviju država, u prvom redu na pitanje Ljubljanske banke, ali i na nastavak procesa rješavanja graničnog pitanja putem arbitraže, navode u subotu slovenski mediji.

Kako piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik", nakon što su Kosor i Pahor "ekspresno" riješili granično pitanje, sada će u središtu njihova napora biti pokušaj da riješe pitanje "stare devizne štednje nekadašnje Ljubljanske banke (LB)" u Zagrebu, o čemu se posljednjih dana prije sastanka odvijala intenzivna diplomatska aktivnost.

Poslovni dnevnik "Finance" navodi da je, s obzirom na veliku razliku u stajalištima dviju država oko toga pitanja, teško očekivati da će se rješenje naći već u Bohinju tijekom jednosatnog sastanka dvoje premijera, no većina slovenskih elektroničkih medija ističe Pahorovu izjavu od četvrtka da ne želi poticati previsoka očekivanja, ali da bi uspjeh predstavljalo već i to kada bi za pitanje Ljubljanske banke njegov susret s hrvatskom premijerkom u Bohinju bio ono što je za rješenje graničnog pitanja bio njihov prvi susret u Trakošćanu prije godinu dana.

U Trakošćanu je uprkos skepticizmu koji je tada postojao došlo do načelnog dogovora o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i rješenju graničnog prijepora, s time što je arbitražni sporazum potpisan nekoliko mjeseci kasnije.

Slovenski mediji u vezi s pitanjem Ljubljanske banke i njezinih štediša neslužbeno navode načelnu poziciju Ljubljane da je to multilateralno pitanje koje treba rješavati u okviru pregovora nasljednica SFRJ o problemu garancija za deviznu štednju u bivšoj Jugoslaviji. No, dodaju da bi Ljubljana dopustila i bilateralno rješenje ako to znači da bi se hrvatski štediše obeštetile iz potraživanja koja Ljubljanska banka ima prema hrvatskim tvrtkama, te ako bi došlo do otvaranja podružnice Nove Ljubljanske banke (NLB) u Zagrebu. Te navode premijer Pahor u četvrtak nije želio komentirati.

Po informacijama ljubljanskog "Dnevnika" u Bohinju još neće doći do razmjene diplomatskih nota o ratifikaciji arbitražnog sporazuma u obje države, čime bi se i formalno potvrdilo da je sporazum u obje države stupio na snagu. Uz formalne razloge, vezane uz rok nakon što je sporazum nakon potvrde na referendumu objavljen u slovenskom službenom listu, neki slovenski mediji navode da u Ljubljani postoje rezerve oko toga što učiniti ako hrvatska nota bude sadržavala jednostranu izjavu usvojenu prilikom ratifikacije koja se u Ljubljani tumači kao "odricanje prava Sloveniji na izlaz na otvoreno more".

>> Josipović uvjeren da će Kosor riješiti problem Ljubljanske banke

Kako je u subotu prenio slovenski radio, neki su slovenski pravnici mišljenja da bi u takvom slučaju u svojoj noti Ljubljana morala istaknuti svoju izjavu kojom konstatira da hrvatska jednostrana izjava nema utjecaja na arbitražni postupak, a drugi da bi Slovenija u takvom slučaju morala odbiti hrvatsku notu o ratifikaciji arbitražnog sporazuma.

U svakom slučaju, slovenski mediji najavljuju da će današnji jednosatni razgovori izaslanstava dviju vlada na čelu s premijerima doprinijeti ulaznoj liniji bilateralnih odnosa u zadnjih godinu dana.

31.07.2010. 11:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh