« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DRUGAČIJA PERSPEKTIVA

Pčele vide vaše lice kao neobičan cvijet

Male skupljačice peludi sposobne su zapamtiti karakteristike određenih oblika i na taj način razlikovati objekte i snalaziti se u okolini

(Wikipedia)
Više o

pčele

,

vid

,

pelud

,

oblik

Pčele mogu naučiti razaznavati ljudska lica, odnosno oblike slične licu, tvrdi studija objavljena u časopisu Journal of Experimental Biology. Umjesto da nas razlikuju kao ljudska bića, vrijedne skupljačice polena vide nas kao „čudne cvjetove", tvrde istraživači sa Sveučilišta Toulousea iz Francuske. Njih je zaintrigirala prijašnja studija koju je 2005. proveo australski znanstvenik Adrian Dyer sa Sveučilišta Monash a koji je dokazao da se pčele mogu naučiti povezivati ljudska lica sa slatkim i ukusnim izvorima hrane - cvjetovima.

Martin Giurfa iz Toulousea je zato s kolegama odlučio otkriti kakve strategije pčele koriste prilikom razlikovanja lica. Prvo su im prikazivali slike jednostavnog lica, nešto što bi dijete nacrtalo - dvije točke kao oči, kratka vertikalna crta kao nos i vodoravna dulja crta kao usta. Na taj su način željeli saznati mogu li ti insekti odrediti razliku između jednostavnih prikaza lica. Zatim, u drugom dijelu istraživanja, pokazivali su im lica s crtama koje su zbijene ili iznimno razbacane među kojima je bilo i „normalno" lice; kad bi pčele pokazale da preferiraju točan oblik lica, znanstvenici bi im dali slatku poslasticu.

No, kad su im prestali davati slatku nagradu, pčele su i dalje birale točno lice što ukazuje na to da mogu razlikovati između dva uzorka lica onaj koji je točan.

Poslije toga, znanstvenici su htjeli vidjeti mogu li te životinjice razlikovati slike lica od slika na kojima su sasvim drugačiji prikazi iako nikada prije nisu vidjeli te slike. Pokazalo se da mogu. Znanstvenici su stoga zaključili da pčele mogu razaznavati lica, ne zato što znaju što je lice već zato što uče relativan raspored njegovih karakteristika.

Slično se pokazalo i s fotografijama pravih ljudskih lica. Prepoznavali su ih sve dok se usta, oči ili profil nije prikazao u drugačijem uzorku od naučenog. Ipak, to ne znači da mogu izolirati svakog pojedinca. Samo su sposobne zapamtiti raspored oblika, karakteristike, strukturu i na taj način se snalaziti prilikom razlikovanja objekata u svojoj okolini.

05.02.2010. 17:25:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh